Kungen och Sara Danius under ett möte på slottet 2017. Foto: Kungahuset

Kungen: ”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss”

Uppdaterad
Publicerad

”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss”, skriver kungen i ett pressmeddelande med anledning av Sara Danius död.

Uttalandet i sin helhet publicerades på hovets hemsida under lördagseftermiddagen och hänvisas till H.M. Konungen.

”Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående”, skriver kungen.

Sara Danius 1962-2019

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare och träffade Sara Danius vid flera tillfällen när turbulensen inom Akademien var som störst.

Delaktig i beslut

Det spekulerades under våren 2018 att kungen varit en del i den kompromiss som ledde till att både Sara Danius och Katarina Frostensson till slut lämnade sina platser vid Akademien   

– Det var inte kungens råd men det var samtalet med kungen som ledde fram till det. Vi delade samma analys – att det fanns två grundläggande problem i Akademien, sa dåvarande tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson i en intervju i P1 Morgon. 

Uppgifterna dementerades senare av hovet.

– Kungen har inte varit delaktig i de interna besluten i Akademien som lett fram till gårdagens beslut om två ledamöters avgång, sa informationssekreteraren Johan Tegel vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sara Danius 1962-2019

Mer i ämnet