Kungen: Jag har hjälpt regeringen i flera känsliga ärenden

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf hjälpte regeringen att lösa den svåra diplomatiska situationen med Saudiarabien 2015. Kungen ska även ha hjälpt regeringen i andra känsliga ärenden, det berättar kungen i en intervju med SVT inför sin 70-årsdag.
– Det är självklart att man ställer upp och försöker lösa ett problem, säger kungen till SVT.

Det var efter att utrikesminister Margot Wallström (S) använt ord som ”diktatur” och ”medeltida” för att kritisera situationen gällande mänskliga rättigheter i Saudiarabien, som ett stort diplomatiskt bråk blossade upp.

Wallström blockerades

Saudiarabien blockerade Margot Wallström från att tala inför Arabförbundet och kallade hem sin ambassadör från Stockholm. Dagen efter sade Sverige upp det omdiskuterade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien.

Därefter trappades konflikten upp då även Förenade Arabemiraten kallade hem sin ambassadör. Saudiska myndigheter beslutade också att inte utfärda nya arbetsvisum till svenska affärsmän.

Regeringen bad kungen om hjälp

Efter att regeringen bett om hans hjälp skrev kungen ett brev till Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz.

I en timslång intervju (som sänds i SVT1 den 28 april) berättar kungen att han tror att brevet var en nyckel till att klara upp situationen.

Men enligt tidningen Svenska Dagbladet ska brevet som kung Carl XVI Gustaf skrev till den saudiske kungen Salman bin Abd al-Aziz inte ha innehållit något som skulle kunna uppfattas som en ursäkt.

Exakt vad som stod i brevet vill kungen dock inte gå in på närmare.

– Det är sådant som sker i det tysta, det går inte att man diskuterar det. Tyst diplomati är det enda som håller när det gäller sådana här saker, säger

Har genomfört liknande uppdrag

Kungen säger att han har genomfört liknande uppdrag även vid andra tillfällen men kungen vill inte avslöja vid vilka tillfällen det rör sig om.

Enligt kungen är det är en väldigt givande del av arbetet att kunna hjälpa till i diplomatiska frågor.

– Att man har den möjligheten och det förtroendet, det är ju vad det hela bygger på – relationer och kontakter. Det är därför man gör alla statsbesök. De öppnar upp kontakter så att man efteråt faktiskt kan skriva ett litet brev, säger kungen.

Hela programmet Kungen 70 år: Ensamt majestät sänds i SVT1 den 28 april, klockan 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer