Foto: Scanpix

”Jag kommer inte bli någon pensionär”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Carl XVI Gustaf varit kung i 40 år. I en unik intervju med SVT ser kungen tillbaka på sina tidvis blåsiga år på tronen.

Kung Carl XVI Gustaf har varit i blåsväder flera gånger under de 40 åren som regent. Bland annat när han uttalade sig positivt om Bruneis diktator efter ett statsbesök i landet och efter att han kritiserade den norska säljakten i slutet på 1980-talet. Men själv ångrar han inte något av sina uttalanden.

– Nej , inte ett smack. I så fall har man inte förstått innebörden och bakgrunden om de sammanhang som jag har uttalat mig om. Man läser in något helt annat som kanske passar in i någon annans agenda. Det är jätteenkelt att göra. Men om man verkligen läser på och förstår bakgrunden vid de tillfällen jag har spetsat till saker medvetet eller andra situationer... Nej, de står fast. Absolut.

Kungen firar 40 år

”Ingen pensionär”

I den unika SVT-intervjun tas en blandad kompott av ämnen upp. Bland annat poängterar kungen att han inte kommer bli någon pensionär när han väl kliver ned från tronen.

– Det finns så mycket att göra fortfarande. Jag ser inte något slut på det än, jag kommer inte bli någon pensionär, tyvärr. Ibland kan man se pensionärer som säger att de har så trevligt. Det är väl kul för dem, men jag har trevligt på mitt sätt och det kommer jag fortsätta med.

Kungen kommenterar också det faktum att han lider av dyslexi, något som ibland har ställt till problem.

– Det är ingen hemlighet. Det är bara att fråga dem som lever med detta. Det är klart – det är besvärligt. Man blir lite missförstådd ibland, absolut, säger kungen.

Hur har kungens relation till journalister förändrats genom åren?

– Ska jag vara ärlig eller ska jag vara snäll? Det är svårt. Man måste ha en öppenhet och en god dialog – om man känner att man inte har det är det jobbigt.

På frågan om hur kungen vill bli ihågkommen kommer medierna på tal igen.

– Det kan inte jag utan det får väl historikerna ta fram. Eller medier komma på något klämmigt som kan passa in. ”Och han var en riktig punkt-punkt-punkt”. Det kan man se fram emot, inte jag förstås – får jag får tyvärr inte vara med.

Kungen berättar också om det jobbiga i att spendera så mycket tid borta från barnen, i och med rollen som statschef.

– När barnen var lite större och började begripa att vi skulle åka bort så var det alltid jobbigt på kvällen innan, det var tandagnisslan varenda kväll. Det kändes ju, när man skulle stänga dörren och barnen stod och skrek varenda kväll. Det är ju många som har jobb som kräver detta, vi är nog inte ensamma om det. Det är nog en realitet för många föräldrar i dagens samhälle, på gott och ont.

Kommenterar kvinnoaffärer

Ett annat samtalsämne som dyker upp är ryktena om kvinnoaffärer – något som förföljt honom sedan skriverierna om ”kungens flickor” i unga år och som dök upp igen i samband med publiceringen av boken ”Den motvillige monarken” 2010.

– Det är hur jobbigt som helst. Det är fullständigt självklart. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå det. Det är samma sak med våra ungdomar, det är fruktansvärt – de har haft det jättejobbigt. Det är jobbigt att bli belyst hela tiden. Man vill ändå ha sitt lilla privatliv, säger kungen i intervjun.

Se hela dokumentären ”Kung i 40 år” i SVT1 i dag söndag klockan 21.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet