Foto: SVT

Kungen: Viljan att hjälpa största tillgången

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl Gustaf hyllade svenskarnas insatser under coronapandemin i sitt nationaldagstal.

– Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts.

Kungen, som stod vid drottningen Silvias sida under talet på Logården utanför slottet i gamla stan i Stockholm, underströk att årets firande inte har varit som vanligt på grund av coronarestriktionerna.

– Jag har firat många nationaldagar, men aldrig någon som den här, sade kungen.

– I dag flaggar vi för Sverige, men runt om i landet har det flaggats på halv stång mer än vanligt detta år. Det har varit en svår tid för många, tusentals har mist nära anhöriga och vänner, andra har förlorat försörjning. Dop, bröllop och begravningar. Viktiga ceremonier i livet har ställts in.

Han vände sig direkt till alla dem som hjälpt till under krisen.

– Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts av många i olika delar av samhället. Ingen nämnd, men ingen glömd, sade han.

Kungen uppmanade också svenskarna att hålla ut under pandemin.

– Sverige är ett rikt land i många avseenden, men vår allra största tillgång är viljan att hjälpa varandra. Den resursen måste vi nu alla fortsätta mobilisera.

– Vi firar vårt land, vårt hem på jorden. Traditionen upprätthålls. Det tycker jag är en viktig och god symbol för Sverige, det Sverige som håller samman och håller ut, också när det är svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.