Kungen hyllar forskningen i jultal: ”Räddar och förlänger liv”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt årliga jultal från Stockholms slott hyllar kung Carl XVI Gustaf den forskning som gjort att allt fler människor blir allt äldre.

”Jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet”.

Kungens tal på juldagen har varit en återkommande tradition i svenska hem sedan 1973. I årets upplaga belyser statschefen de vetenskapliga framsteg som gjort att allt fler kan leva allt längre. Han hoppas nu att fler unga människor ska vilja ägna sig åt forskning och att driva samhället framåt.

– Bara de senaste åren har vi sett en rekordsnabb utveckling av vacciner, läkemedel och behandlingar mot covid-19. Forskningen räddar och förlänger människoliv, jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet, säger kung Carl XVI Gustaf från prinsessan Sibyllas våning på Stockholms slott.

Sverige väl rustat efter pandemin

Årets tal berör i likhet med förra årets pandemin och effekterna den haft på vården och samhället. Kungen uttrycker respekt och uppskattning till de anställda, ledare och ideellt engagerade som sett till att Sverige kunnat fortsätta fungera och nu står väl rustat för framtiden.

– Mycket av det gångna året har handlat om att starta om Sverige efter pandemin, att ta tillbaka verksamhet och stegvis återgå till en mer normal tillvaro, att komma igen.

Se hela jultalet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.