Kunglig invigning av historisk bro

Publicerad
Efter en totalrenovering för 175 miljoner kronor återinvigdes i dag Norrbro i Stockholm med kunglig glans och pompa och ståt.

Kronprinsessan Victoria, för dagen iklädd blå bygghjälm lade symboliskt den sista stenen på den nyrenoverade bron vid en ceremoni på lördagseftermiddagen.

Norrbro är Stockholms äldsta bro och i över 200 år har den förbundigt gamla stan med Norrmalm.

Fallfärdig
För två och ett halvt år sedan stängdes den då nästintill fallfärdiga bron av frö trafik och renoveringen påbörjades, när den nu återinvigs har den fått sin forna glans åter. Borta är asfaltsbeläggningen, som nu ersatts med en ny beläggning av granit och därtill har trottoarerna breddats.

-Vi har tagit upp det som är värdefullt. Man ska känna att det är en vacker svensk bro, säger projektledaren Britt-Marie Salmén till Rapport.

När Norrbro öppnades för trafik hösten 1807 ansågs den vara mycket modern. Här fanns Stockholms första trottoarer och bron pryddes med stadens första gaslyktor. Under lång tid var Norrbro den enda förbindelselänken norrut och trafiken var stundtals livlig.

En plats för innefolket
Här fanns också en basar och en butikslänga som bland annat inrymde en bokhandel. Norrbro var det forna Stockholms Stureplan. Det var här innefolket flanerade och minglade, men när Riksdagshuset byggdes i förra seklets början revs basaren och flanörernas tid var då förbi.

Paradgata
Genom åren har Norrbro blivit en paradgata för kungliga korteger och den traditionen lär hålla i sig. I sommar kommer kronprinsessan och hennes blivande make Daniel Westling att färdas med häst och vagn över bron.

När Rapport är på plats får vi en snabb pratsund med kronprinsessan, som är övertygad att den kommer att stå pall för sommaren kungliga bröllopskortege.
-Jag det hoppas jag. Det är meningen och lite till, säger hon till Rapport.

För de blåblodiga och alla andra, så öppnas bron för trafik på måndag.

David Boati
Andreas Liebermann

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer