Joel Jonsson. Foto: SVT

Skulle få hjälp att söka jobb – såg på biofilm

Uppdaterad
Publicerad

Efter kursen hos riskkapitaläga jobbcoachbolaget Miroi har 29-årige Joel Jonsson sin uppfattning klar: – De största klåparna jag träffat.

Joel Jonsson är 29 år gammal och förra sommaren sökte han jobb på heltid.
För att inte förlora sin ersättning från försäkringskassan fick han gå på kurs hos riskkapitalägda Miroi i Hudiksvall.  Och han är väldigt kritisk till verksamheten.

– En av dagarna bestod kursen av att sitta och se en svensk komedi ”Underbar och älskad av alla”. Det var en kvinna som reste sig upp och sa ”jag har lämnat mina barn på dagis för att komma hit och se på en jävla film”. Kursledarna hade poppat popcorn, käkade popcorn och satt och skrattade genom hela filmen. Folk satt och sov eller gjorde annat, säger Joel Jonsson,  som bor i Hassela i Hälsingland.

Förde längre bort

Joel tycker att tiden på Miroi snarare förde honom längre bort från arbetsmarknaden än hjälpte honom till ett nytt jobb.
Enligt Joel Jonsson var gruppen i Hudiksvall ofta så stor som 30-40 arbetssökande hos en kursledare, trots att de bara ska vara 20 stycken enligt avtalet med Arbetsförmedlingen.

– Vid ett tillfälle när vi där i somras så var vi 55 personer i ett rum. Det är så uppenbart att så gör de det inte för att hjälpa utan då gör man bara för att tjäna pengar. Annars tar man inte in så många personer. Det är helt omöjligt att man kan hjälpa alla de personerna, säger Joel Jonsson.

Även Arbetsförmedlingen kritisk

Även Arbetsförmedlingen har formellt kritiserat bolaget Miroi som anordnade kursen för att de vid flera tillfällen haft för få personal i bland annat Visby, Hudiksvall och Ljusdal. Det har skett genom så kallade rättelser. Om bolaget då inte åtgärdar problemet inom 30 dagar riskerar de att Arbetsförmedlingen säger upp avtalet.

– Naturligtvis är det så att vi ska följa avtalet. men vi har aldrig haft för lite personal i förhållande till faktiskt inskrivna. Vi har en väldigt omfattande verksamhet och i bland kan det bli fel. Det är olycksfall i arbetet och inget vi gjort medvetet för att spara pengar, säger Anders Lindqvist, styrelseordförande Miroi och partner i dess huvudägare, riskkapitalbolaget ViaVenture Partners.

”Har aldrig varit med om värre”

I dag arbetar Joel Jonsson som timvikarie på samma fritids som innan han gick kursen med Miroi och han är fortfarande mycket besviken på tiden hos dem.

– Jag kan säga det rakt ut. Det är de största klåparna jag någonsin träffat. Jag har aldrig varit med om värre.

Hjälp SVT att granska företagen som lovar hjälp till arbetslösa. Lämna ditt tips och diskutera granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet