Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Bergman och hans familj har fiskat i sekler – men hur går det nu? Följ med ut på havet och se hur mycket fisk de får under en dag! Foto: Andreas Hult/SVT

Kustfiskaren vädjar: ”Vakna ministern – fisken är borta”

Publicerad

Kustfiskaren Dennis Bergman vädjar nu till Landsbygdsminister Peter Kullgren att göra något åt den alarmerande situationen för strömmingen och det svenska kustnära fisket.

– Hela ekosystemet har kollapsat längs Norrlandskusten – det finns ingen strömming, ingen gädda, siken är borta, fiskmåsarna försvinner.

Enligt det Internationella havsforskningsrådet ICES, har det aldrig tidigare funnits så lite könsmogen strömming i Östersjön som nu, som mätt i fiskens biomassa sedan 1974.

Det är den storskaliga trålningen efter strömming till fiskmjöl, som är orsaken till kollapsen menar Dennis Bergman vars familj fiskat i sekler i Norrsundet norr om Gävle. Men längs hela Östersjökusten slås det småskaliga fisket ut, en efter en lägger ner.

– Förr kunde vi få mellan ett halvt och ett ton strömming där vi nu får femton till tjugo kilo, så ser vår bistra verklighet ut, säger Dennis Bergman.

Fiskexperten: Går att vända

Men det går att vända menar fiskexperten Christian Tsangarides, på organisationen Low Impact fishers, som samlar kustfiskare i hela Europa. Han pekar på exemplet Rigabukten där Lettland och Estland delar på förvaltningen av fisket.

– Där har politikerna bestämt sig för att rädda fisken, säger Christian som menar att Estland och Lettland samarbetar istället för konkurrerar om fisken i Rigabukten.

EU-kommissionen föreslog i höstas ett fiskestopp men det stoppades. Bland annat den svenska regeringen drev igenom betydligt lägre fiskekvoter i Östersjön istället, som regeringen menar gynnar det småskaliga fisket.

– Jag har hållit på med det här aktivt i femton år nu och vet att det pratas väldigt mycket men inget händer, säger Dennis Bergman som ändå hoppas på en framtid och att kunna servera och sälja egenfångad fisk vid Norrsundet norr om Gävle.

Peter Kullgren (KD): Går framåt

Landsbygdsminister Peter Kullgren menar att regeringen är på rätt väg och lyfter att de varit med och förhandlat fram minskade kvoter med 70 procent i EU.

– Det är kvoterna, havsmiljön och predatorer som säl och skarv som är stora problem för strömmingen och vi går framåt på alla de områdena, säger han i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.