Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledarnas besked i Aktuellt Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen och Vänsterpartiet överens – V släpper fram Andersson som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Till slut kom beskedet: Regeringen och Vänsterpartiet har nått en uppgörelse och V kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) i den stundande statsministeromröstningen. Partierna har enats om ett garantitillägg för pensionärer med låga inkomster.

– Det har varit kärnfrågan i förhandlingarna, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i SVT:s Aktuellt.

Stödet kommer som mest att uppgå till 1 000 kronor i månaden och omkring 700 000 personer kommer att omfattas. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger i Aktuellt att det är bra att partierna går fram med ett förslag som kan göra det bättre för de pensionärer som har det sämst.

– Det här är ett jätteviktigt steg, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

V röstar för regeringens budget

Nooshi Dadgostar bekräftar samtidigt att V kommer att rösta på regeringens budget.

– Först kommer vi att rösta på vår egen budget. I andra hand kommer vi att rösta på regeringens budget. Vi anser att vi också fått in väldigt mycket förbättringar kring sjukförsäkringen. Det är delar som vi tycker har varit väldigt bra i regeringens budget, säger hon.

Men hur en framtida regeringsbildning kan komma att se ut efter nästa val är oklart, understryker Magdalena Andersson.

– Vi får se om vi kommer samarbeta med V eller andra partier. Vi vet ingenting om hur en sådan regeringsbildning ser ut.

Ödesdiger omröstning väntar

Magdalena Andersson får frågan om hon har förankrat överenskommelsen hos Centerpartiet:

– Centerpartiet är ett självständigt parti. De har inte varit med i de här förhandlingarna men kommer nu att få ta del av den här överenskommelsen, svarar hon.

SVT har sökt Centerpartiet som väljer att avvakta med att kommentera uppgörelsen.”Vi kommer nu analysera deras besked och kommentera under morgondagen” skriver Annie Lööfs pressekreterare till SVT.

Centerpartiets stöd krävs för att få majoritet i riksdagen. Klockan 9 på onsdagsmorgonen ska alla ledamöter samlas i riksdagens kammare för att avgöra Anderssons öde. Om färre än 175 ledamöter röstar rött, alltså nej, blir Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer