Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta står på spel i första ämnet i debatten, hushållens ekonomi. Foto: SVT

Partiledardebatt i SVT:s Agenda: Här är debattämnena

Uppdaterad
Publicerad

Hushållens ekonomi, kulturen, klimatet och integrationen – det är de fyra ämnen som ska debatteras i vårens stora partiledardebatt i SVT:s Agenda på söndag.

Det första ämnet för kvällen blir hushållens ekonomi, en debatt som sparkas igång med en duell mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S). 

- Med rekordinflation och stigande priser som gjort det mycket dyrare att leva och bo i Sverige var det självklart att låta Ulf Kristersson och Magdalena Andersson mötas i en duell om hushållens ekonomi, säger Camilla Kvartoft som leder debatten tillsammans med Anders Holmberg. 

– Jag tror tittarna är mycket intresserade av hur de vill stötta de familjer som har det svårast att få pengarna att räcka. Och vilka politiska åtgärder som skulle kunna hjälpa till att få ner inflationen.

Kulturdebatt

Upplägget för partiledardebatten är bekant. Varje ämne startar med en duell mellan två partiledare innan övriga släpps in.  

Efter hushållens ekonomi ska kulturen debatteras, med fokus på hur mycket inflytande politikerna egentligen ska ha över kulturen. Duellerar gör Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets Märta Stenevi.  

- Vad jag kan minnas är det väldigt länge sedan partiledarna fick debattera kulturpolitik. Frågan har ju hettat till rejält sedan lokala politiker stoppat dragqueen-artister från att läsa sagor för barn på bibliotek. Ska politiker som fördelar kulturpengar få ha synpunkter på vilka utställningar och pjäser man sätter upp? Det ska bli intressant att höra partiledarna diskutera vad armlängds avstånd till kulturen egentligen innebär, säger Camilla Kvartoft.

Avslutar med integration

Debattens andra timme inleds med en klimatdebatt mellan Kristdemokraternas Jakob Forssmed (Ebba Bush har hoppat av) och Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok, som gör sin första partiledardebatt i Agenda. 

Kvällen avslutas sedan med ett väl debatterat ämne: integrationen. Liberalernas Johan Pehrson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar möts i en duell varpå den efterföljande debatten kommer att fokusera på Tidöpartiernas förslag om en “kravbaserad integrationspolitik” och om det är något som kan förbättra integrationen i Sverige.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.