Den dömda kvinnan har vid två tillfällen planerat att döda mannen. Foto: Oskar Jönsson

Kvinna döms för anstiftan av mordförsök på toppadvokat

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som åtalats för anstiftan till mordförsök på en manlig toppadvokat i Stockholm hösten 2019 döms till 14 års fängelse.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt har kvinnan vid två tillfällen planerat att döda den manlige advokaten.

Det var i september 2019 som den manliga advokaten attackerades och sköts i buken nära sitt hem i Stockholm.

Efter dådet åtalades en kvinna som tidigare arbetat som jurist, misstänkt för anstiftan till mordförsök, stämpling till mord och förberedelse till mord. Hon åtalades tidigare för att ha planerat ett mord på den manliga advokaten under hösten 2018.

Nu döms kvinnan för anstiftan av försök till mord till 14 års fängelse i Stockholms tingsrätt. Ytterligare en person, en man, döms till sex års fängelse för medhjälp till mordförsöket.

Anlitade kriminella

Sedan tidigare har en man dömts för försök till mord till fängelse 14 år för att ha avlossat det livshotande skottet i september 2019.

När det gäller brotten som ägt rum under 2018 bedömer tingsrätten att kvinnan gjort sig skyldig till stämpling och förberedelse till mord.

Enligt domen har kvinnan under cirka ett års tid uppdragit åt flera personer att döda den manlige advokaten. Det andra uppdraget, som ledde till skottlossningen i september, gavs till personer med känd kriminell bakgrund.

– Tingsrätten har noggrant värderat den bevisning som åklagaren lagt fram och kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan gjort sig skyldig till förberedelse till mord och anstiftan av försök till mord, säger chefsrådmannen Måns Wigén i en kommentar.

En flerårig konflikt

Upprinnelsen till mordförsöken är en flerårig konflikt mellan mannen och kvinnan. Konflikten hade ingen koppling till deras arbete som jurister.

Kvinnan, som suttit häktad sedan i somras, har genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Utredningen visade att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

– Kvinnans brott har ett mycket högt straffvärde. Som anstiftare bedöms hon ha haft lika stor del i det livshotande våldet som den man som höll i vapnet, säger Måns Wigén.

Kvinnan förnekar brott.

Den kvinna och de två yngre män som åtalades för sin inblandning i händelserna hösten 2018 döms – för stämpling till mord respektive förberedelse till mord – till skyddstillsyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skottlossningen skedde i september förra året. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer