Städare greps vid statsministerns hem – säkerheten ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna utan uppehållstillstånd frihetsberövades när en städfirma utlöste ett larm hos Magdalena Andersson (S), rapporterar Expressen. Nu ifrågasätts säkerhetsskyddet kring Sveriges statsminister.

”Jag förutsätter nu att ansvariga myndigheter går till botten med det här och klarlägger vad som har hänt”, säger Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Enligt Expressen var det strax före jul som ett städbolag, som anlitats för att städa Magdalena Anderssons bostad i Nacka, av misstag utlöste ett inbrottslarm, enligt uppgifter till tidningen.

När polisen kom till huset och kontrollerade personerna frihetsberövades en kvinna som saknade uppehållstillstånd och var efterlyst. Enligt tidningen saknade företaget också kollektivavtal.

– Det har kommit in som ett pågående inbrott där. Sedan har man kontrollerat en person och då har det visat sig att personen har ett avvisningsbeslut. Då har det överlämnats till Migrationsverket för vidare handläggning, säger Tommy Kalenius, stationsbefäl vid polisen i Nacka, till Expressen.

Enligt tidningens uppgifter är den efterlysta kvinnan kopplad till en specifik städfirma, vilket hon även ska ha uppgett för polisen. En annan person på samma firma berättar för Expressen om händelsen:

– Hon berättade att hon jobbade och att ett larm var aktiverat, polisen kom och tog henne.

”Har avslutat alla kontakter”

Genom sin pressekreterare svarar Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar.

”Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal.”

Rapporteringen har även fått flera att ifrågasätta säkerheten kring statsministern.  

Johan Wiktorin, underrättelse- och säkerhetsexpert, är en av dem som reagerar. 

”Jag blir så matt. Är inte ansvariga på tå i det här omvärldsläget?? Hur kan en person som är här illegalt få städa hos vår statsminister?”, twittrar han.

Moderaternas Tobias Billström säger att det som uppdagats är väldigt oroväckande och bekymmersamt.

– Det sätter ljuset både på vilken kontroll som statsministern har haft på de företag hon har anlitat, och naturligtvis också på hennes personliga säkerhetssituation som landets statsminister, och de här två sakerna går hand i hand.

”En säkerhetsrisk”

Liberalernas Johan Pehrson anser att det inte är rimligt att okontrollerade personer kan ha fri tillgång till statsministerns bostad, oavsett vilka tjänster som utförs.

– Det är en säkerhetsrisk. Vi vet att statsministrar kan vara utsatta och måltavlor för attentat och vi ska skydda vår svenska statsminister och Magdalena Andersson, säger Pehrson till TV4 Nyheterna.

Han tycker inte heller att statsministern ska behöva kolla detta själv.

Även Per Gudmundson, journalist och tidigare presschef för Kristdemokraterna, upprörs.

”En statsminister och en utrikesminister har mördats. Ändå är skalskyddet så uselt runt rikets ledning att en person utan uppehållstillstånd kan komma in i statsministerns bostad. Nästan ofattbart”, skriver Gudmundson på Twitter.

Säpo kommenterar

Säkerhetspolisens kommunikationschef Nina Odermalm Schei vill inte säga något om den specifika händelsen, men säger så här om myndighetens generella säkerhetsarbete:

– Det är generellt inte en fråga för Säkerhetspolisen vilka tjänster en person i centrala statsledningen köper in, men samtidigt är våra skyddspersoners säkerhet högsta prioritet och vi vidtar därför ständigt åtgärder. Vilka de är kan vi inte gå in på, säger Nina Odermalm Schei.

Men var ansvaret egentligen ligger är oklart. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter hänvisar Regeringskansliet tillbaka till Säkerhetspolisen:

”Regeringskansliet ansvarar för avtal med leverantörer när det rör tjänster i exempelvis myndighetens lokaler, inklusive statsministerns tjänstebostäder. Dessa avtal kan då innefatta krav på säkerhetskontroll av anställda. För frågor om skyddet av den centrala statsledningen hänvisas till Säkerhetspolisen.”

Magdalena Andersson kommenterar vidare:

”Jag förutsätter nu att ansvariga myndigheter går till botten med det här och klarlägger vad som har hänt. I övrigt kommenterar jag aldrig min säkerhetssituation.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.