Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas förhållningssätt till Sverigedemokraterna måste ändras enligt Moderatkvinnorna, ordföranden Josefin Malmqvist berättar hur i videon. Foto: SVT

Moderatkvinnor kan petas från maktpositioner

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas kvinnoförbund kan tappa inflytande på en rad viktiga positioner, enligt ett förslag som lagts fram på partiets Sverigemöte i Karlstad. Helt fel väg att gå, säger ordföranden för Moderatkvinnorna, Josefin Malmqvist.

– Moderaterna har nu tappat kvinnor i tre val i rad, i senaste valet så var nästan hela Moderaternas väljartapp kvinnor och vi ser en sjunkande andel i medlemskåren.

Partiets stadgekomitté har lagt fram ett förslag om nya stadgar som enligt kvinnoförbundets sammanställning innebär långtgående begränsningar av förbundets inflytande inom partiet. Moderatkvinnorna föreslås strykas från valberedningar, som ombud till stämmor och från arbetsutskott på alla nivåer.

Pekar ut tre områden

Samtidigt sjunker andelen kvinnor som röster på Moderaterna. I senaste valet var andelen män som röstade på Moderaterna konstant på 21 procent jämfört med valet 2018, medan andelen kvinnor sjönk från 19 till 17 procent.

Moderatkvinnor pekar ut tre områden som de anser måste förändras hos partiet för att kvinnorna ska kunna ska lockas tillbaka – sakpolitiken, den hårda retoriken och förhållningssättet till SD.

När det gäller sakfrågorna måste partiet prata om sjukvård, utbildning och klimat, säger Josefin Malmqvist.

– Det här är frågor som Moderaterna inte pratat om i tillräcklig stor uträckning och som Moderaterna har för lågt förtroende i.

”Aggressiv och hård ton”

Ett annat problem som Moderatkvinnorna lyfter fram är partiets hårda tonalitet. Partiet måste prata mindre om skärpta straff och mer om förebyggande insatser, enligt Malmqvist. 

– Kvinnor uppgav att man upplever Moderaternas kommunikation och tonalitet i valrörelsen som aggressiv och hård, medan män i större uträckning uppgav att den var saklig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet