Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kvinnor är julens projektledare

Novus: Kvinnor är julens projektledare

Uppdaterad
Publicerad
I en ny undersökning från Novus på uppdrag av TCO svarar två av tre kvinnor att de upplever sig vara julens huvudsakliga projektledare med ansvar för att planera mat, städning, julinköp och besök.
– Är det inte kvinnan så är det mamma eller svärmor, säger Therese Svanström, ordförande i TCO i SVT Morgonstudion.

Att kvinnor är familjens projektledare under julen är en trend som inte minst framgår i årets julkalender. Tomten ligger och trynar, medan tomtemor fixar med allt i köket och dessutom tar på sig ansvaret att få upp honom ur sängen.

Den nya Novusundersökningen ger stöd för att det är en sann bild av uppdelningen i många familjer inför jul. Men enligt TCO-ordföranden Therese Svanström är det inte bara i december som det ser ut så.

– I det här fallet varar julen till påska och lite till, och det leder till att kvinnor oftare jobbar deltid, är mer sjuka och i förlängningen får sämre pension, säger Therese Svanström.

”En medfödd hjälplöshet?”

Ebba Kleberg von Sydow är journalist och har engagerat sig i frågan. Hon är inte förvånad över resultatet i undersökningen, men blir ändå ledsen av att höra det.

– Varför faller vi tillbaka i detta i juletid? Har män en medfödd hjälplöshet och är värdelösa sakletare och lucianattlinnesstrykare? Jag vill inte tro att det är så, säger hon i Morgonstudion.

Värre med barn i bilden

Siffrorna är ändå högre när det finns barn med i bilden. Då är det 80 procent av kvinnorna som känner att de måste projektleda.

– Det leder ytterst sällan till något bra i relationen. Det pratas om att man är familjens projektledare. Man måste säga upp sig regelbundet, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Hennes tips för en mer stressfri jul är bland annat att pyssla mindre, göra listor och att strejka.

– Vi har en fantastisk barnomsorg och pedagoger som gör så mycket med barnen. Vi måste inte tro på det Instagram säger, att alla bygger pepparkakshus. Barnen mår jättebra av att sitta och titta på tv i december precis som jag gör, säger hon.

”Jag har inte köpt några julklappar”

Ebba Kleberg von Sydow tror också att man ibland måste dra det så långt som till en strejk så att ens partner inte tar allt man gör för givet.

– Ja, kom till den där lunchen på julafton och säg ”Jag har inte köpt några julklappar, har du med dig..?”. Man kan inte vara det där kittet i familjen hela tiden och automatiskt tro att det ska lösa sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer