Åsne Seierstad: ”Kvinnor har spelat en väldigt viktig roll för IS”

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av de som reser från Sverige för att gå med i terrorgrupper utomlands är kvinnor. Det är fler än i andra europeiska länder. Journalisten Åsne Seierstad, som skrivit en bok om två unga norska kvinnor som anslutit sig till IS menar att kvinnor har spelat en väldigt viktig roll för IS.

– IS är den första terrororganisationen som aktivt rekryterat kvinnor.

267 personer från Sverige gick med i terrornätverk i Irak och Syrien mellan mitten av 2012 och 2016, visar en rapport från Försvarshögskolan. De flesta är unga män från socialt utsatta områden. Endast 24 procent är kvinnor, men antalet kvinnor som reser per år har ökat från ”ett fåtal” 2012 till 40 procent 2015.

LÄS MER: De är de svenska IS-krigarna

I april i år försvann en minderårig flicka från Umeå och socialtjänsten befarar att hon radikaliserats och anslutit sig till Islamiska staten, IS.

LÄS MER: Flicka försvunnen – befaras ha anslutit sig till IS

”Kalifatet blir utvägen”

Journalisten Åsne Seierstad har skrivit en bok om två unga norska kvinnor med föräldrar från Somaliland i Somalia som lämnade Norge för att ansluta sig till IS. Hon menar att det som lockar är önskan om ett annat liv.

– De önskade sig ett annat liv och en mening, säkert så som många andra ungdomar gör. De gick också igenom en religiös väckelse. För dem blir utvägen ”kalifatet”, det bästa på jorden. Inget kan vara bättre än det.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i Raqqa

Kvinnor har spelat en väldigt viktig roll för terrororganisationen IS, menar Åsne Seierstad.

– IS är den första terrororganisationen som aktivt rekryterar kvinnor. Kvinnor får inte kriga, men de använder kvinnor som lockelse för män och även för logistiken. De behövs för att upprätthålla livet för krigarna.

”Skickade hem bilder på barn i fina kläder”

Föräldrarna till de två norska flickorna har inte hört av sina döttrar sedan augusti 2016. Då hade de gift sig och fått barn. Enligt Åsne Seierstad har livet för de som anslutit sig till IS blivit svårare.

– I starten levde de ganska goda liv. De europeiska IS-krigarna gick in som överklass när de kom till ”kalifatet”. De fick de finaste husen och de skickade hem bilder på barn i fina kläder. Nu är kommunikationen bruten, det är krig och det är nog väldigt svårt för civilbefolkningen, som ju till stor del inkluderar IS kvinnor och barn.

Det här är kalifatet

Islamiska staten (IS) är en jihadistgrupp i Irak och Syrien. Gruppen bildades ursprungligen i början av Irakkriget 2004 och strider sedan 2013 även i Syrien. Den har gått under en rad olika namn, bland annat Isis.

IS har tagit över omfattande områden i Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.