Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Danelius är chefsläkare och berättar om hur du bäst hanterar konsekvenserna av värmeböljorna. Foto: Storyblocks/SVT

Kvinnor kan drabbas hårdare än män av extremhetta

Publicerad

Kvinnor kan drabbas hårdare än män av värmeböljor, enligt en färsk studie utförd i Nederländerna. Den lägre svettproduktionen hos kvinnor kan enligt forskarna vara en anledning.

– Men mer forskning behövs, menar Margareta Danelius, chefläkare på Capio Sverige.

Dödligheten till följd av värmeböljor är högre bland kvinnor än bland män. Det framkommer i en studie i Nederländerna, skriver The Guardian.

Forskningsgruppen menar att flera faktorer ligger bakom upptäckten, men att en anledning kan vara att kvinnans kropp producerar mindre svett.

– Äldre människor svettas ungefär hälften så mycket jämfört med unga, och kvinnor ungefär hälften så mycket som män, säger Hein Daanen, professor i träningsfysiologi vid VU-universitetet i Amsterdam till The Guardian och fortsätter:

– Med andra ord är förmågan hos äldre kvinnor att tappa värme från kroppen den lägsta, menar han och påpekar att äldre kvinnor är överrepresenterade bland dödlighetssiffrorna.

Rimligt att det kan finnas skillnader

Margareta Danelius, chefläkare på Capio Sverige, menar att det behövs mer forskning för att vi ska kunna förstå skillnaderna. Några faktorer kan dock göra det rimligt att anta att kvinnor kan vara mer påverkade av värmen, säger hon till SVT:

– Om man ska spekulera i orsakerna så är det bra att veta att män och kvinnor har olika fördelningar av fett och vätska i kroppen. Eftersom värmeslag handlar om att man har för lite vätska för att reglera kroppstemperaturen så kan det vara rimligt att tänka sig att det kan finnas skillnader.

Både män och kvinnor behöver skydda sig

– Det är viktigt att man gör sådana studier för att förstå hur värmen påverkar oss olika, men det viktigt att män och kvinnor som individer ska vara lika försiktiga och uppmärksamma på symptom, varnar Margareta Danelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter