Genrebild, kvinnorna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Kvinnor i universitetsvärlden vittnar om övergrepp i #akademiuppropet

Uppdaterad
Publicerad

2.400 kvinnor har skrivit under #Akademiuppropet och kräver förändrade strukturer och ett slut på sexismen inom universitetsvärlden. Kvinnorna vittnar om övergrepp och orättvisor i en text som publicerades i Svenska dagbladet.

Uppropen mot sexuella trakasserier har varit många sedan kvinnor världen över börjad vittna om upplevda övergrepp under #metoo. Nu har även den svenska universitetsvärlden nåtts. 2.400 kvinnor har skrivit under #Akademiuppropet, rapporterar SvD.

Kvinnor inom akademin har hört av sig under tre dagar, med berättelser om sexuella övergrepp, maktmissbruk och psykiskt våld. Personerna bakom uppropet kräver bland annat att sexismen som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut.

”Visste inte om jag skulle dö nu”

”En senior professor säger på en konferens, framför flera kollegor, att den enda anledningen att jag får presentera är att jag har stora bröst.”, lyder ett av vittnesmålen.

”En välbetald professor brottade ner mig 10 gånger innan han satte sig gränsle över mina armar och tog ett strypgrepp samtidigt som han stirrade in i mina ögon. Jag visste inte om jag skulle dö nu. Sen våldtog han mig.”, lyder ett annat.

Kvinnor tvingas sluta

De skriver också att chefer och universitetsledningar måste se till att kvinnor inte blir dubbelt bestraffade och tvingas ge upp sin karriär medan män slipper repressalier. 

”Kvinnor måste kunna studera och verka vid våra universitet utan att riskera att bli utsatta för fysiska övergrepp och psykiskt våld av män just för att de är kvinnor.”, skriver personerna bakom uppropet i SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet