Kvinnor svårt sjuka av soppdiet

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor berättar att de blivit svårt sjuka efter att ha följt bantningsföretaget Xtravaganzas diet. Forskare kallar metoden ”orimlig och farlig”, men företaget tillbakavisar kritiken.

Kristina Iversen Östh berättar för P1-programmet Kaliber att hon följde dieten med lågkalorisoppor i drygt två veckor. Xtravaganza rådde henne att dricka upp till fem liter vatten om dagen, en mängd som enligt hennes läkare gjorde att hon blev vattenförgiftad och hamnade medvetslös på akuten.

Jarl Torgersson på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som forskat kring bantning, säger att mängden vatten är ”orimlig och farlig”.

Tjocktarmen sprack

Jessica Petersson levde på soppdieten i nära fyra månader. Därefter fick hon rådet av Xtravaganza att äta hela linfrön på frukostgröten, och efter det hamnade hon på operationsbordet.

-Det hade stoppats upp så att hela tjocktarmen sprack. Hela min buk var full av avföring och linfrön. Det var som cement i tarmarna. De fick använda tio liter varm koksaltlösning bara för att få bort det mesta av förstoppningen, berättar hon för Kaliber.

SVT Smålandsnytt berättade tidigare i veckan om missnöje med Xtravaganzas metod. Deltagare i Xtravaganzas program vittnar om svimning, förstoppning och koncentrationssvårigheter.

Dyr metod

Bantningsmetoden är också mycket kostsam. När man går med binder man sig på ett år till en kostnad på knappt 10.000 kr plus en kostnad för de bantningspulver man köper av företaget, drygt 600 kr i veckan.

Tillbakavisar kritiken

Xtravagnas ägare, Frank Angelini och Per Sundström, tillbakavisar kritiken. De säger att företaget följer Livsmedelsverkets

rekommendationer och att ingen blivit sjuk av deras bantningsprogram.

-Det var väl naturliga orsaker till att man mådde dåligt. Sedan ska man veta att många människor som har övervikt har olika åkommor, säger ägarna Per Sundström och Frank Angelini.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.