Foto: TT

Kvinnor tjänar på att byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Löneklyftorna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Störst chans att höja lönen har de som byter jobb och det är främst kvinnor som tjänar på att byta arbetsgivare. Det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet som SVT tagit del av.

Årets rapport från Medlingsinstitutet visar att löneskillnaden mellan män och kvinnor var 13,4 procent i november 2013. Det är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med 2012. Minskningen håller även i sig över tid. Jämfört med 2005 har löneskillnaden minskat med 2,9 procentenheter.

Byt jobb och tjäna mer

I årets rapport har Medlingsinstitutet även tittat på vad som händer med löneutvecklingen hos de personer som byter arbetsgivare. De har jämfört lönestatistiken år 2008 och 2012 och matchat knappt 1,6 miljoner individer som syns i statistiken båda åren.

Under de här fem åren hade lite drygt 300.000 personer (19,2 procent) av dem bytt arbetsgivare. Medlingsinstitutet kunde se att de personer som hade bytt arbetsgivare generellt hade en större löneökning än de som stannar kvar. Det gäller för båda könen inom alla sektorer.

Kvinnor tjänar på jobbyte

Något överraskande visade det sig att kvinnor som hade bytt arbetsgivare hade högre procentuell löneutveckling än männen. Kvinnor som bytt arbetsgivare under perioden hade i genomsnitt höjt sin lön med 20,2 procent, medan motsvarande siffra för männen var 19,4 procent.

För de som stannat kvar hos sina gamla arbetsgivare var löneutvecklingen i stället lägre för kvinnor än för män; 14,5 procent för kvinnorna jämfört med männens 15,2 procent.

Alla syns inte i statistiken

Viktigt att påtala är dock att exempelvis kommun- och landstingsanställda kan ha bytt arbetsplats under perioden men fortfarande vara anställda av samma arbetsgivare. Exempelvis kan en läkare ha blivit anställd på ett annat sjukhus inom samma landsting och alltså ha kvar samma arbetsgivare. Det syns då inte i statistiken att läkaren har bytt jobb.

Medlingsinstitutet konstaterar också att alla individer inte har en positiv löneutveckling. Vid ofrivilliga arbetsbyten, till exempel uppsägningar, kan en person vara tvungen att sänka sin lön vid en ny anställning.

Löneskillnader

Det finns många orsaker till att löneläget skiljer sig åt mellan könen. När Medlingsinstitutet tar hänsyn till skillnader i yrke, ålder, utbildningsnivå och vilken del av arbetsmarknaden man är inställd i kvarstår en ”oförklarad” löneskillnad på 5,8 procent. Enligt Medlingsinstitutet är den viktigaste förklaringen till löneskillnaden att män och kvinnor jobbar i yrken med olika lönelägen.

Löneskillnaden ser också olika ut i olika delar av arbetsmarknaden. Den största ”oförklarade” löneskillnaden ligger på 8,6 procent och återfinns bland tjänstemän i privat sektor. Inom landstingen är motsvarande siffra 4,4 procent, medan den bland kommunanställda är 0,4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.