Redan i dag avtar kylan och till helgen blir det mildare även längst upp i norr. Foto: TT

Kylan avtar redan i dag

Publicerad

De senaste dagarna har kung Bore behållit greppet om Sverige, och vi fick vårt första isdygn på två år. Men redan i dag avtar kylan och till helgen blir det mildare även längst upp i norr.

Veckan har bland annat bjudit på säsongens hittills lägsta temperaturer, 39,7 minusgrader i Nikkaluokta, och det första isdygnet på två år. Från klockan 19 på måndagen och ett dygn framåt var det minusgrader i hela landet.

Men i dag vänder det.

– Redan i dag kommer mildare luft in över Götaland, på kusterna kan det bli plusgrader och bara ett par minus på dagtid i inre delarna av Götaland, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

På torsdagen klättrar temperaturerna upp till noll eller några plusgrader på många håll i Götaland och upp till Stockholmsområdet.

”Kommer att bli mildare”

I norr kommer kylan att ligga kvar på tvåsiffriga minusgrader ett par dagar till, fram till fredagen. Men det blir inga temperaturer nedåt 40 minusgrader.

– Det kommer att bli mildare både i Norrbotten och i Jämtlands län. På dagen på fredag ser det ut att kunna bli bara ett par minusgrader mot kusten, och kring tio längre inåt land. Nu har det ju generellt varit 15–20 minusgrader även dagtid i norr så det blir mildare även norrut till helgen, säger Malva Lindborg.

– Redan i dag kommer mildare luft in över Götaland, på kusterna kan det bli plusgrader och bara ett par minus på dagtid i inre delarna av Götaland.

Fakta: Isdygn

Visa

Från klockan 19 på måndagen och ett dygn framåt var det minusgrader i hela landet, från norr till söder. Det kallas ett nationellt isdygn. Av gammal tradition mäts ett temperaturdygn från klockan 19 föregående dygn.

Tidigare inträffade nationella isdygn 2016 och dessförinnan 2014. Under vintern 2016 inträffade tre nationella isdygn medan antalet fall 2014 var fem. Statistiskt sett infaller de flesta nationella isdygnen i januari och februari.

Flest nationella isdygn inträffade 1970 med 25 stycken.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer