Kyrkobröllop – även för ateister

Uppdaterad
Publicerad

Bara en i brudparet behöver vara med i Svenska kyrkan för att få viga sig gratis av en präst. Men det går också att gifta sig kyrkligt utan medlemskap.

Mer än 70.000 personer gick ur Svenska kyrkan förra året och många väljer att lämna i samband med deklarationen. Men även om medlemskapen inte lockar så gör fortfarande kyrkliga bröllop det.

– Det finns ett jättestort intresse av att gifta sig, speciellt den här tiden på året, säger Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan.

Måste inte vara medlem

Att gå uppför gången i vit klänning eller frack ackompanjerad av orgelmusik och få höra en variation på ”tager du denna” är inte bara för de par där en eller båda är kyrkomedlem.

En rundringning till olika församlingar visade att det går att gifta sig kyrkligt i många församlingar utan att vara medlem, men för en kostnad.

Så mycket kostar vigseln

I Sofia församling i Stockholm kostar en vigsel 3.900 kronor, men det är kyrkoherden som i slutändan bestämmer om hon eller han vill viga paret.

– Jag skulle först vilja ha ett samtal med paret om varför de vill gifta sig i kyrkan. Om det är traditionen man vill ha kan jag egentligen inte se något fel i det men jag skulle gärna vilja höra något mer än ”jag vill så gärna ha en vit klänning”, säger Cecilia Nyholm, kyrkoherde i Haga församling i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.