Foto: TT

L: Obligatorisk förskola för nyanlända barn

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna föreslår att det ska vara obligatoriskt för barn till nyanlända att gå i ”språkförskola”. Förslaget ska gälla alla barn från tre års ålder och partiet räknar med att omkring 15 000 barn omfattas.

Liberalerna presenterade förslaget vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Syftet med lagen är att lägga en bra grund för barnens utveckling av det svenska språket, enligt partiet.

– Att barn och ungdomar lär sig det svenska språket är helt avgörande för att de ska lyckas i skolan och få jobb i framtiden. Samtidigt vet vi att tre- till femåringar lär sig väldigt snabbt, bara de får träna på det, säger Jan Björklund.

Positiv effekt för kvinnor

Liberalerna räknar även med att förslaget kommer ha en positiv effekt för nyanlända kvinnor, då dessa kommer få större möjlighet att kunna söka jobb när barnen är i förskolan.

–  Språket är den röda tråden i vår integrationspolitik. Förskolan kan spela en otroligt viktig roll för de barn som kommit hit och på samma gång får kvinnorna en möjlighet att etablera sig och komma i sysselsättning när de inte längre är hemma på heltid, säger Liberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci till Dagens Nyheter.

Omfattar 15 000 barn

Liberalerna anser att barnen ska gå i vanlig förskola, men att det varje vecka ska finnas särskild svenskundervisning. Totalt ska barnen delta i förskoleverksamhet minst 15 timmar i veckan.

Totalt uppskattar partiet att runt 15 000 barn skulle omfattas av en sådan lag om den gick igenom.

Om förslaget skulle införas bedöms kostnaden vara drygt 1 miljard kronor per år. Pengarna ska gå till att stärka resurser på de förskolor som blir berörda av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.