L och MP kvar under riksdagsspärren i SVT/Novus väljarbarometer

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och Miljöpartiet har det fortsatt tufft i opinionen – båda ligger parkerade under spärren till riksdagen, enligt SVT/Novus nya väljarbarometer. För Miljöpartiet går det även trögt i miljöfrågan.

I den senaste mätningen syns inga statistiskt säkerställda förändringar sedan förra månaden. Socialdemokraterna är fortsatt största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet får 3,5 procent och hamnar för tredje månaden i rad under riksdagsspärren. Samtidigt är det allt färre som tycker att de har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

Foto: SVT Grafik

När Novus frågar väljarna vilket parti de tycker har den bästa miljö- och klimatpolitiken, så är Miljöpartiet fortfarande det vanligaste svaret. Men andelen som tycker att de är bäst har minskat, och nu är det nästan lika många som svarar att Moderaterna har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

– I takt med att miljö- och klimatfrågan blir viktigare och viktigare för väljarna, så är det ju också fler partier som lägger krut vid att betona frågan och utveckla sin politik, så konkurrensen blir ju också hårdare, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Få tycker L har bäst politik i viktiga frågor

Att opinionsläget även ser dåligt ut för Liberalerna är ingen nyhet. Inte sedan i juni 2019 har de fått över 4 procent i Novus väljarbarometer. Enligt Niklas Bolin är deras chanser att samla stödröster sämre än Miljöpartiets.

– Om man ligger långt under spärren tror jag många väljare upplever det som att det riskerar att bli en bortkastad röst. Men de har också problemet att det finns ett till parti på den sidan, Kristdemokraterna, som skulle kunna hamna relativt nära spärren. Då blir det flera partier som slåss om stödröster.

För att hitta en mätning då väljarna ansåg att Liberalerna hade bäst politik inom något område, behöver man gå tillbaka till 2018 då partiet var det mest populära för skolpolitik.

Foto: SVT Grafik

– Sedan Björklund var skolminister har de successivt tappat det här, men nu är de nästan helt borta från skolfrågan. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger före, och Socialdemokraterna är de som anses vara starkast, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

OM UNDERSÖKNINGEN: VÄLJARBAROMETERN

Det är 3 702 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post 3-30 januari 2022.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 241 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7 259 personer tillfrågats i undersökningen.

OM UNDERSÖKNINGEN: BÄSTA PARTI/VIKTIGASTE FRÅGAN

Undersökningen är genomförd 13–19 januari 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågorna som ställdes var ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?” och “Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?”. 1038 personer har svarat på undersökningen av 1647 personer. Deltagarfrekvensen var därmed 63 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.