L: ”Politiken ska inte peta i konsten”

Publicerad

Sverigedemokraterna vill se en offentlig konst där lokalhistoria och svensk kultur återspeglas, medan Liberalerna vill se att de politiska pekpinnarna hålls borta från konsten.
– Konst ska vara något konstnären vill förmedla, och det ska inte politiken påverka, säger Christina Örnebjär (L).

Konsten ska vara fri, så låter det från Liberalernas håll när kulturens roll i det offentliga rummet ska debatteras.

– Politiken ska inte peta i konsten. Konst ska vara något konstnären vill förmedla, och det ska inte politiken påverka, säger Christina Örnebjär (L), som sitter i kulturutskottet för Liberalerna, och som anser att konsten i det offentliga rummet inte ska styras av politiken.

SD å andra sidan förespråkar en så kallad kulturell planering, där konsten i det offentliga rummet återspeglar vad man anser vara svensk kultur och lokal historia.

– I praktiken vill vi se lokala skönhetsråd och ha en dialog mellan kommun, förvaltning och medborgare och ta spjärn från vad platsen har att berätta, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson.

Skilda visioner

När syftet med kulturen debatteras hettar det till i studion och det står klart att partierna står långt bort ifrån varandra i sin vision.

Liberalerna har ett friare förhållningssätt till kulturen, medan SD anser att den offentliga konsten kan vara ett verktyg för att skapa en gemensam identitet.

– Kulturen är en otrolig byggsten för att skapa en sammanhållning. En viktig ingång till kulturell sammanhållning är till exempel det svenska språket, som gör att vi förstår våra sociala koder och vår omgivning, säger Aron Emilsson.

– Kulturen ska inte vara ett verktyg eller ett mål, däremot kan kulturen vara en del i det. Men vi ska inte använda kulturen på det viset. Då är vi inne och petar och styr och det blir lätt konserverande, då säger vi att vår kultur är bättre än annan kultur, svarar Christina Örnebjär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer