Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ställer sig bakom den nya överenskommelsen mellan PTK och Svensk näringsliv. Statsminister Stefan Löfven (S) säger att man ska analysera förslaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberalerna ställer sig bakom las-överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna ställer sig bakom PTK och Svensk näringslivs överenskommelse, enligt Dagens Industri. Förslaget kan ligga till grund för den nya lagstiftning som ska ersätta las, lagen om anställningsskydd.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, säger i en intervju med Dagens Industri att hon ställer sig bakom överenskommelsen mellan  PTK och Svensk näringsliv, som LO sagt nej till.

– Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra, säger Sabuni till tidningen.

Vill inte förhandla

Sabuni säger vidare att hon inte vill inleda förhandlingar om förslaget med regeringen.

– Ska vi ta parternas överenskommelse så bör det vara fullt ut såsom parterna vill se den, inte att vi ska börja luckra upp den med nya förhandlingar i regeringskansliet. Jag välkomnar gärna en begäran från parterna. Om S skulle tycka att det är bättre än Toijer-utredningen, så är vi på.

Centern har tidigare sagt att partiet hellre ser en överenskommelse mellan parterna än att man använder förslagen i las-utredningen då en ny lagstiftning kring arbetsrätten ska tas fram.

SVT Nyheter har sökt Sabuni som hänvisar till ett långt inlägg på Facebook där hon står fast vid att arbetsmarknadens parter ska komma överens, eller så gäller las-utredningens förslag.

”I båda fallen kommer Liberalerna och andra partier inom januariavtalet såklart behöva se över detaljer, den tekniska utformningen, att tidsplanen håller och kostnaden för skattebetalarna – men i grunden ska ett av de två förslagen genomföras.”

Löfven: Måste titta på det

Statsminister Stefan Löfven noterar att Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger att överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK är bättre än utredningen om las.

– Vi måste naturligtvis titta också på den och analysera den, men vi har fortfarande beredningen kvar att göra av utredningen som är ute på remiss. Vi ska bereda den enligt konstens alla regler, säger Löfven.

”Finns delade meningar”

Enligt Löfven ska man i det sammanhanget också titta på vad överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK kan innebära, men han vill inte ta ställning till om den ska ersätta utredningens förslag.

– Det finns inom LO delade meningar. Det är viktigt nu att vi tar oss tid och får en ordnad process. Vi har inte bråttom, vi ska göra detta på en ansvarsfullt sätt så att det blir bra och balanserat för arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

”Kan inte föregå beredningen”

Han vill inte ta ställning till hur mycket pengar regeringen är beredd att skjuta till för omställning och vidareutbildning.

– Jag kan inte föregå beredningen men vi har hela tiden uttalat betydelsen av omställningsmöjligheter. Det är en del av den svenska modellen, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer