Socialminister Lena Hallengren fick i dag ta emot betänkandet om organbevarande behandling för donation av utredare Sten Heckscher. Foto: Christine Olsson/TT

Lag ska avgöra när döende får donera

Uppdaterad
Publicerad

Det ska framgå av lagen när och under vilka förutsättningar en döende patient ska ges organbevarande behandling. Det föreslås i en statlig utredning som i dag lämnades till socialminister Lena Hallengren (S).

Utredningens huvudsyfte var att analysera och lämna förslag på vilka medicinska insatser som ska kunna sättas in på en levande människa för att vederbörande ska kunna donera organ efter döden. Sådana insatser görs i dag, men praxis skiljer sig mellan olika landsting och sjukhus.

Enligt utredaren Sten Heckscher (S) kommer utredningens förslag att göra tydligt vad som gäller. Lagen ska föreskriva när sådan organbevarande behandling får sättas in — och vad behandlingen ska omfatta. I huvudsak handlar det om intensivvårdsinsatser, exempelvis respiratorvård, skriver Heckscher i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Organdonation

Mer i ämnet