SVT:s reporter undersöker om det verkligen var så bra för miljön att reparera sin tretton år gamla diskmaskin. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Då kan det vara bäst att köpa ny diskmaskin – för miljöns skull

Uppdaterad
Publicerad

I ett tidigare reportage undersöktes hållbarheten på vitvaror och särskilt diskmaskiner. Men några i publiken undrade om det alltid var bra att reparera. Det visade sig vara en komplicerad fråga.

Frågan om hur länge en diskmaskin håller engagerade och många hörde av sig. Men några undrade om det verkligen är så bra att reparera en tretton år gammal diskmaskin, om man ser till miljön.

Och nej, det är faktiskt inte alltid det bästa för miljön att reparera produkter.

Möbler och kläder är bra att använda så länge som möjligt eftersom deras miljöpåverkan är störst vid tillverkningen.

Värstingarna är datorer och mobiltelefoner som orsakar stora miljökostnader vid tillverkningen. De är verkligen värda att försöka använda så länge som möjligt.

Men annars är det mer komplicerat för elektriska produkter som diskmaskiner och tvättmaskiner, eftersom de påverkar miljön under sin användning.

– För tio år sedan använde en diskmaskin mer el och vatten än vad de gör idag, konstaterar Helena Holm på Energimyndigheten.

I videon får du veta när det kan vara bättre att köpa en ny diskmaskin än att reparera, för miljöns skull. Vi tittar på den totala miljöpåverkan från tillverkning till återvinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.