Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Juridikpoddens Tove Lindgren listar de viktigaste lagändringarna Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här är lagarna som träder i kraft 2020

Uppdaterad
Publicerad

Nytt år innebär att nya lagar träder i kraft. Här är några av lagarna som måste följas från och med den 1 januari 2020.

Anställningsskyddet förlängs

Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyller 68 år. Först då kan arbetsgivaren säga upp arbetstagaren utan att det krävs saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande. Den 1 januari 2023 kommer åldersgränsen höjas till 69 år.

Mer samhällsorientering för nyanlända invandrare

Kommuner blir skyldiga att erbjuda minst 100 timmars samhällsorientering för nyanlända, en höjning från det tidigare kravet om 60 timmar. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för det svenska samhället och ge ”en grund för fortsatt kunskapsinhämtande”.

Begränsad bidragsrätt för asylsökande som bosätter sig i utsatta områden

Asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med ”socioekonomiska utmaningar” ska som regel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande. Syftet är att få asylsökande att i stället välja att bosätta sig i mindre utsatta områden.

Banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater

Banker blir skyldiga att säkra tillgången till platser för kontantuttag. Syftet är bland annat att göra det möjligt att betala med kontanter över hela landet. Lagen drivs igenom i två steg, där en del ändringar börja gälla den 1 januari 2020 och andra 21 januari 2021.

Skärpt straff för mord

I straffbestämmelsen ska det som skäl för livstids fängelse särskilt beaktas om gärning föregåtts av ”noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös”. Syftet är att fler livstidsstraff ska utdömas vid mord.

Stärkt skydd för blåljuspersonal

Ett nytt brott införs: sabotage mot blåljusverksamhet, som gör det förbjudet att angripa eller störa blåljuspersonalens arbete på annat sätt. Ändringen ska skydda personal inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård från våld och sabotage.

Sänkning av aktiekapital

Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

Värnskatten tas bort

Värnskatten, den extra skatt på 5 procent som dras på inkomster över 59 000 kronor, försvinner från och med den första januari 2020.

Drivmedel

Koldioxid- och energiskatten på bensin och diesel sänks. Storleken på skattesänkningen motsvarar påslaget på indexeringen med två procentenheter för 2020. Samtidigt justeras andra skatter på drivmedel vilket gör att bensinen totalt kommer bli dyrare per liter vid pumpen.

Barnkonventionen

FN:s barnkonvention blir svensk lag. Domstolar och myndigheter får en större skyldighet att sätta barnets rättigheter i fokus.

Pensionärer

Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla som har en fullt intjänad garantipension. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor per månad.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer