Lågprismat lika näringsrik som dyrare mat

Uppdaterad
Publicerad

Billig mat är inte nödvändigtvis sämre än mat till ett högre pris.

Nu blir det lättare för Sveriges konsumenter att välja mellan högpris och lågpris, om man ska se till näringsinnehållet. Det framkommer bland annat i undersökningen ”Matkorgen 2010” som Livsmedelsverket i dag offentliggjorde.

Livsmedelsverket har även studerat hur vanligt förekommande potentiella skadliga ämnen finns i våra livsmedel. Där har man också jämfört mellan lågpris och normalpriskorgen.

Lika näringsrika

Resultatet visar på att det inte heller här finns några skillnader när det gäller bekämpningsmedelsrester eller andra skadliga ämnen mellan korgarna.

–Vi har tittat på det som konsumenterna själva inte kan styra över – hur mycket näring och hur mycket skadliga ämnen som finns i maten. Och det är väldigt bra ur ett jämställdhetsperspektiv att vi inte ser några skillnader här. Däremot säger undersökningen ingenting om kvalitet, det vill säga om smak och utseende, men där har man större möjlighet att själv göra medvetna val, säger Anna Karin Lindroos, chef för Livsmedelsverkets livsmedelsdataenhet i ett uttalande.

Hon  fortsätter:

–Många tror att maten har blivit näringsfattigare med åren, men vår undersökning visar att det inte verkar vara så. I stort sett innehåller maten lika mycket näring nu som för tio år sedan, och ger tillräckligt av de näringsämnen vi behöver, säger Anna Karin Lindroos.

För lite järn

För de flesta mineraler innehåller korgarna lika mycket eller mer än den mängd som rekommenderas som dagligt intag. Undantaget är järn, som ligger under det som rekommenderas för kvinnor. Även jodinnehållet är lågt.

Det som dock ökat något sedan den senaste underökningen 2005 är fettinnehållet i matkorgarna. Det positiva är att halten transfett har minskat. Den främsta transfettkällan är naturligt transfett från kött och mjölkprodukter medan innehållet av industriellt framställt transfett är lågt, rapporterar Livsmedelsverket.

–Däremot innehåller korgarna alldeles för mycket tillsatt socker, 50 procent mer än vad som rekommenderas som högsta intag, och det är inte bra, säger Anna Karin Lindroos.

Om undersökningen

Innehållet i matkorgarna utgår från Jordbruksverkets data över de totala leveranserna av livsmedel till enskilda hushåll och storhushåll i Sverige.

När det detta delas med antalet invånare i landet får man en per capita-konsumtion, alltså en teoretisk genomsnittskonsumtion för medelsvensken.

Utifrån analyser av olika näringsämnen i sammanlagt tolv livsmedelsgrupper kan man sedan uppskatta hur stor mängd av dessa ämnen som genomsnittskonsumenten kan få i sig. Även korgarnas innehåll av skadliga ämnen har analyserats.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.