Foto: TT

Förslag om större friggebodar sågas

Uppdaterad
Publicerad

Lagförslaget om att utan bygglov tillåta friggebodar på upp till 25 kvadratmeter, så kallade Attefallshus, utgör hot mot trafiksäkerheten och systemet för detaljplaner, enligt Lagrådet. Det beskrivs även som ett hot mot mänskliga rättigheter.

”Förslagen kan inte läggas till grund för lagstiftning utan ytterligare beredning och komplettering”, skriver Lagrådet, som också menar att remisstiden varit för kort.

Bland annat anser Lagrådet att förslaget, som tagits fram av bostadsminister Stefan Attefall (KD), saknar skydd för privat egendom och urholkar rätten att överklaga grannars byggplaner.

”Lagrådet konstaterar att förslaget innebär att grannars nuvarande möjlighet att överklaga bygglovet och därigenom hindra byggnadsverk som orsakar olägenheter helt tas bort”, skriver Lagrådet. Grannars rätt att överklaga beslut som kan påverka värdet på deras egen fastighet har lång tradition i Sverige, konstaterar Lagrådet.

”Ingen får berövas sin egendom annat än i det allmännas intresse och under de förutsättningar som anges i lag och i folkrättens allmänna grundsatser”, skriver Lagrådet vidare och hänvisar till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Regeringen har ingen prognos för hur många bostäder som Attefallshuset kan skapa, men Villaägarnas riksförbund tror att det rör sig om uppåt 200.000 nya bostadstillfällen.

De nya reglerna ska gälla från 2 juli 2014, om de går igenom i riksdagen.

Regeringen föreslår att det ska bli tillåtet att utan bygglov bygga ett bostadshus på 25 kvadratmeter på tomten och att det utan bygglov även ska gå att bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter eller inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.

Det så kallade Attefallshuset, namngett efter bostadsminister Stefan Attefall, ska även få användas som garage, förråd eller gäststuga.

De tidigare reglerna för de mindre friggebodarna föreslås ligga kvar, vilket innebär att det kan bli okej med både bod och ett nytt ”komplementbostadshus”.

Villaägarnas riksförbund räknar med att förslaget på sikt kan skapa 150.000-200.000 nya bostadstillfällen, främst i storstadsområdena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer