Det är statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, som följt och jämfört tvillingars och trillingars livsmönster, som presenteras i tidsskriften Välfärd.
Ökat kraftigt
Andelen tvillingpar som föds i Sverige har ökat kraftigt sedan 1950-talet.
Orsaken tros framförallt dels vara att kvinnor numera föder barn vid högre ålder och dels att provrörsbefrukting blivit vanligare.
Tvillingar väljer i högre utsträckning att skaffa barn senare i livet och de förblir ensamstående oftare än ensamfödda.
När en kvinna fyllt 30 ökar chansen att få tvillingar. Det beror på att ju äldre kvinnan är desto oftare lossnar två ägg vid ägglossning.
Sedan 2003 har andelen tvilling- och trillingfödslar minskat något och det beror på en regeländring som trädde i kraft 2003 som innebär att bara ett ägg får sättas in vid IVF.
Femlingar
Tidigare satte man in flera ägg för att öka chansen till graviditet och det resulterade inte sällan i flerbarnsfödslar, tvillingar, trillingar, fyrlingar och till och med femlingar.
Orsaken till att tvillingar föder färre barn och oftare lever ensamstående tros vara att de följer sina föräldrars fruktsamhetsmönster.
Tvillingars föräldrar har en högre medelålder än genomsnittet när de skaffar barn.
Att tvillingar väntar längre än andra på att hitta en livskamrat kan bero på att de har stöd av varandra och inte är i behov av en livskamrat på samma sätt som andra.
Forskarna vet dock inte vad svaret är – än så länge spekulerar man bara.
Rikard Palm
rikard.palm@svt.se