Brunnsborrning vid en hästgård utanför Allerum. Arkivbild.

Lägsta grundvattennivåerna någonsin

Uppdaterad
Publicerad

På åtta av landets mätställen, där man kontrollerar nivån på grundvattnet, har man aldrig tidigare uppmätt så låga nivåer.

Det är SGU, Sveriges geologiska undersökningar, som fortlöpande följer grundvattnets nivåer. Normalt sjunker vattennivåerna under sommaren, men hastigheten i år är exceptionell, och på åtta av de mindre vattenmagasinen (se kartan) har det aldrig varit så lite vatten i juli månad sedan man började mäta enligt Johan Carlström, specialiserad på grundvattenövervakning på SGU.

På 8 av totalt 56 mätställen har man uppmätt de lägsta grundvattennivåerna någonsin under juli månad.

– Det är framför allt de små magasinen där nivåerna är väldigt låga för årstiden. Det finns risk att brunnarna kommer att sina framåt sommaren, om de inte redan gjort det.

Främst är det grävda brunnar som kan bli torrlagda.

Kan ge rostangrepp

Johan Carlström varnar särskilt människor som bor i kustnära områden. Det finns en risk att saltvatten tränger in och förutom att det smakar illa kan vattnet ge rostangrepp på utrustning, som till exempel på lantbruk.

Sedan förra mätningen i juni månad är det fler och större områden som visar anmärkningsvärt lägre vattennivåer, och allt fler kommuner har infört bevattningsförbud eller uppmanar till försiktighet. De stora vattenmagasinen är fortfarande förhållandevis välfyllda. Det är därifrån det kommunala dricksvatten tas.

I helgen kommer SGU att göra sin stora, månatliga undersökning som omfattar både små och stora magasin på sammantaget 86 mätställen över hela Sverige och denna mätning av grundvattennivåerna ligger till grund för den landsomfattande kartan.

I omkring ett halvt sekel har mätningarna av landets grundvatten gjorts av olika instanser – på flera olika ställen och genom flera olika typer av mätmetoder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.