Det är dystra siffror för samtliga partier gällande folks förtroende inför partiernas förmåga att skapa jobb för nyanlända, det visar nya siffror från Novus. Foto: Jessica Gow/TT

Lågt förtroende för jobbskapande till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för de politiska partiernas förmåga att skapa jobb för nyanlända är väldigt lågt. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT. Fler svarar ”inget parti” än något av riksdagspartierna när det gäller vem som har bäst politik i frågan.

Instegsjobb, snabbspår, introduktionsjobb, inträdesjobb. Några exempel på åtgärder som syftar till att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Men trots en mängd förslag och försök verkar inget av riksdagspartierna ha vunnit väljarnas förtroende. 

På frågan om vilket parti som är bäst på att skapa jobb för nyanlända svarar 38 procent att de inte vet. Och 21 procent svarar att inget parti har den bästa politiken.

Val 2018 – #dinröst

– Det är tydligt att jobbskapande för nyanlända är en fråga som inget parti nått ut med, säger Torbjörn Sjöström, chef på Novus.

”Inte förvånad”

Socialdemokraterna och Moderaterna har visserligen starkast förtroende, men det handlar ändå bara om 13 procent vardera. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tror dock att det kommer att förändras.

– Vi har troligen ett trendbrott när det gäller att få nyanlända i arbete, men det är ganska nytt. Jag är inte så förvånad över att väljarna inte känner till det, säger hon till SVT Nyheter.

Lågt förtroende bland de egna

Frågan är om ett trendbrott räcker för att övertyga väljarna inför valet. Även bland Socialdemokraternas egna sympatisörer svarar bara hälften att de tycker att S är det bästa partiet på området, medan en stor grupp är osäkra.

– Det viktigaste för mig det är att nyanlända nu kommer allt fortare i arbete. Vi lyckas med den politiken och den ambitionen. Men jag är inte nöjd, vi behöver fortsätta.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7-13 juni 2018.

De intervjuade fick svara på frågan: Vilket parti tycker du är bäst på att skapa jobb för nyanlända till Sverige?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet