Läkare: Hakkors ristades in själv

Publicerad

Överfallet på en Sverigedemokrat i Malmö som fick ett hakkors inristat i pannan ifrågasätts. Starka skäl talar för att skadan är självförvållad, skriver en läkare vid rättsmedicinalverket i Lund i ett utlåtande.

Det var på kvällen fredagen den 10 september som mannen, som kandiderar för Sverigdemokraterna i kommunfullmäktigevalet i Malmö, ringde polisen.

Han berättade att maskerade män trängt in i hans lägenhet och ristat ett hakkors i pannan på honom. Men mannen kan ha orsakat skadorna i pannan själv, enligt den undersökning som rättsläkaren gjort av honom.

-Där är vissa tvivel på sanningshalten i det han säger. Rättsläkaren har gjort en bedömning av skadorna och jämfört det med den berättelse han själv har uppgett. Det finns tvivel på skadornas uppkomst, säger Magnus Andersson, chef för kriminalroteln vid Malmöpolisen, till Sveriges Radio Malmö.

Sverigedemokraten, som nu utreds för brottet falsklarm, vidhåller sin berättelse och hävdar att han överfölls av maskerade män den 10 september.

-Jag blev väldigt ledsen när jag fick höra det här av polisen i fredags, säger han till Sydsvenskan.

Polisen utesluter inte att händelsen inträffat, men rättsläkarintyget väger tungt.

-Det ligger näst högst på rättsläkarens skala. Det är ju rätt så graverande uppgifter mot målsägaren och hans uppgifter om händelseförloppet, säger Magnus Andersson.

Men Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson misstror uppgifterna.

-Att man går ut med den här typen av information dagen innan valet när det har politiska implikationer, hör inte till vanligheterna, säger han till Sveriges Radio Malmö.

TT/Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer