Den 65-årige klinikchefen har en månadslön på 178 000 kronor, dessutom har han krav på landstinget för 12 års övertid, något som motsvarar drygt 25 miljoner kronor.
Detaljerna, som SVT Västernorrland kan avslöja, framgår av det avtal om chefsförordnande som tecknades mellan den aktuelle klinikchefen och hans närmaste chef 2014. Avtalet var ett av de första som tecknades när landstinget Västernorrland rekryterade nya länsklinikchefer.
Granskat av jurister
Sedan SVT börjat ställa frågor om avtalets innehåll har det granskats av landstingets jurister.
– Det rör sig inte om ett standardavtal, så mycket kan jag säga, förklarar kanslichefen Thomas Olsson till SVT.
Läkarens lön är hög jämfört med andra klinikchefer i landstinget, men det som sticker ut än mer är något helt annat.
I en klausul konstateras att läkaren har 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar. Sammantaget motsvarar det 12 års innestående tid. Läkaren har därigenom ett nettokrav på landstinget på cirka 25 miljoner kronor.
Möjlig feltolkning
Avtalet har skapat förvirring hos landstinget på flera plan. Pär Birgersson som är landstingsjurist har granskat övertidsberget och han menar att formuleringen; 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar inte är självklar, utan att det kan röra sig om en felskrivning. Istället för ”samt” ska vara ett ”eller” i avtalet istället. Den totala komptiden skulle i så fall innebära 8 års innestående tid istället för 12.
– Jag utgår från att han varit berättigade till de innestående fridagarna. Att det tillåtits få den här omfattningen är märkligt och torde generellt få skyllas på bristande rutiner, skriver Pär Birgersson i ett internt utlåtande.
”Har rätt till timmarna”
Läkaren är patolog och enligt förvaltningschefen vid specialistvården i landstinget i Västernorrland, Nina Fållbäck Svensson, råder det stor brist på patologer över hela landet.
Detta är i sig en bidragande orsak till den höga lönen men också till att han kunnat samla på sig så mycket övertid.
– Under perioder har han tjänstgjort ensam och har haft jour i princip dygnet runt. Han har jobbat de här timmarna och har rätt till dem, säger Nina Fållbäck Svensson till TT.
Nina Fållbäck Svensson säger också att med de avtal som landstinget nu träffar med sin personal är det inte längre möjligt att samla på sig så här mycket övertid.