default_caption

Självtest på Apoteket kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Apotekets satsning på att vi själva ska testa hur vi mår kritiseras av läkare. Kritikerna anser att dett finns risk för att man utläser fel svar av testerna och att det även kan leda till att friska söker vård.

-Det är olyckligt att en så seriös aktör som Apoteket AB gett sig in i en sådan här tvivelaktig verksamhet. Mår man bra behöver man inte leta efter sjukdomar. Om man är orolig för att man är sjuk ska man besöka en vårdcentral, säger Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Hon betonar att testerna i sig inte är dåliga.

-I vissa fall är det bortkastade pengar eftersom de är helt onödiga. Testerna ger ju inga helt klara och helt tillförlitliga svar. När sjukvården gör sådana tester ingår de i en större helhet där man pratar med och undersöker patienten, säger Karin Träff Nordström.

Ställer inga diagnoser

Satsningen på hälsotester som kan köpas på apotek har fått stor uppmärksamhet via tv-reklam som visar en ung man som blir upplockad av utomjordingar och testas i ett rymdskepp.

Väl tillbaka på jorden kan mannen berätta att han fått veta att han är glutenintolerant.

-Vi är inte förvånade över kritiken mot testerna, det finns alltid ett motstånd initialt. Vi ställer inga diagnoser, men testerna kan gör att folk som exempelvis funderar på om de är laktos- eller glutenintoleranta kan få ett besked. Om provet visar att det inte är det som är problemet kan de behandla sina besvär på annat sätt, säger Apoteket AB:s varumärkesdirektör Eva Fernvall.

Dyrare på apoteket

Enligt Eva Fernvall är det mest sålda testet ett graviditetstest som sålts av apoteket i 30 år, som även används inom sjukvården.

Det är dyrare att köpa självtester på apoteket än att besöka en vårdcentral.

-Ett av skälen till den stora efterfrågan på hälsotester är att vården inte har möjlighet att ta emot dem som vill göra sådana här kontroller av sin hälsa, säger Eva Fernvall.

Hälsotester i hemmen

På landets apotek kan man köpa olika hälsotester. Självtesterna görs av kunden i hemmet. Det handlar om urinprov eller teststickor som direkt kan avläsas och i vissa fall skickas proven till laboratorier för analys. Apoteket AB som satsat mest på hälsotester erbjuder ett tiotal olika självtester.

Graviditetstest är ”bästsäljaren”, men det finns även tester för bland annat klamydia, urinvägsinfektion, vinterkräksjuka, borrelia, laktosintolerans och glutenintolerans.

Källa: Apoteket AB (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.