Läkare i Järna slår tillbaka mot kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Ursula Flatters på Vidarklinken debatterade med statsepidemolog Annika Linde i Aktuellt.

I Järna, som är centrum för den antroposofiska rörelsen i Skandinavien, har Vidarkliniken krtitiserats för att vara skeptiska mot vaccinering, något de själva förnekar.

-Det är självklart att vi informerar om de rekommendationer som finns, och försöker svara på de frågor som föräldrar eventuellt har, säger Ursula Flatters, allmänläkare på Vidarkliniken.

Samtidigt menar Ursula Flatters att man måste göra skillnad på olika typer av sjukdomar.

-Det finns ju väldigt många vaccinationer mot banala sjukdomar och mot allvarligare sjukdomar. Och då tycker jag att man ska ha en lite mer differentierad syn.

Annika Linde på Smittskyddsinstitutet står dock fast vid att de vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet och som Socialstyrelsen rekommenderar är bra.

-De har givits till miljardtals barn världen över. Det vi har sett är till exempel att tio miljoner barn dog av mässling för tio år sedan, i dag ligger den siffran på 100.000 barn. Det är en minskning med 90 procent.

Ursula Flatters håller inte med.

-Man ska inte helt och hållet rigid i sitt synsätt. Det har nyligen publicerats två artiklar från en stor EU-studie i fem länder där det visar sig att barn som haft mässlingen och inte vaccinerat sig har en lägre förekomst av allergi. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer