Läkare utan gränser sjösätter egen båt

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser är med på en egen båt som går ned till Medelhavet i maj.

Det för att undsätta migranter i sjönöd.

– Det finns en möjlighet att rädda liv och då måste vi göra det, säger Pieter-Jan van Eggermont från organisationen.

I maj inleder Läkare utan gränser en sök- och räddningsoperation tillsammans med MOAS (Migrant Offshore Aid Station) till havs. Mellan maj och oktober kommer fartyget Phoenix att åka omkring i Medelhavet söder om Italien för att leta efter, rädda och ge medicinsk hjälp åt nödställda flyktingar.

Två läkare – en sjuksköterska

Ombord finns två läkare och en sjuksköterska som kommer att arbeta med livräddning, uttorkning, brännskador, allvarlig solbränna och nedkylning, enligt Läkare utan gränser.

– Vi kan inte längre stå och titta på när människor där på de här farliga resorna. Det handlar om dödssiffror som kan liknas vid en krigssituation, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i SVT:s Gomorron.

Speciell teknologi

– Båten kan bemannas med tjugo personer och har en kapacitet att rädda upp till 400 människor i taget, säger Eggermont.

Operationen ska vara i gång i maj.

– Det här är ett resultat av en växande frustration. Vi har ökat våra insatser i Medelhavet de senaste åren. Vi kan inte längre stå och titta på när människor dör på de här farliga resorna, det handlar om siffror som kan liknas vid en krigssituation.

Kan bli norsk personal som åker

Det ser inte ut att bli någon svensk personal som skickas med i nuläget, men det kan ändras, enligt organisationen. Som det ser ut nu har man istället matchat med norsk läkarpersonal.

– Som humanitär organisation är det vår viktigaste uppgift att rädda liv och det tror vi att vi kan göra.

Behövs mer

Samtidigt understryker Pieter-Jan van Eggermont att insatsen inte på något sätt är en lösning.

– Det är ett bidrag. Att rädda liv är alltid ett politiskt statement, för det är ett tecken på att regeringar inte lyckats eller vill ta sitt ansvar. Då kommer vi in och förhoppningsvis är det nu dags att få in mer insatser.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.