Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läkarförbundets ordförande om sjukvårdspersonalen semester: ”Är helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren berättar att medlemmarna vittnar om en väldigt slitsam arbetssituation till följd av den utdragna coronasmittan. Vidare menar hon att semestervila är helt avgörande för personalen.

– Det är som ett maratonlopp, men vi kan inte ha ett maratonlopp om vi inte vet hur länge vi ska springa, säger hon i SVT:s Helgstudion.

– Man jobbar väldigt väldigt mycket. Det är 14-timmarspass, på nätterna jobbar läkarna 16 till 18 timmar i sträck. Och det har de gjort ganska länge nu, säger Heidi Stensmyren som är intensivvårdsläkare och ordförande i Läkarförbundet.

Efter sommaren väntar en höst där alla operationer och behandlingar som skjutits upp på grund av corona står och knackar på dörren.

Coronapandemin

– Om personalen jobbar extra hårt nu kan man inte dra in deras vila efteråt. Uthålligheten kommer bli helt avgörande, säger Heidi Stensmyren.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet