Läkaren Anna-Karin Agvald: Patienter tar sig hela vägen in i mottagningsummet trots att de har symptom. Foto: Isabell Höjman, TT / SVT

Läkarnas larm: Patienter mörkar coronasymptom

Uppdaterad
Publicerad

Patienter ljuger och mörkar coronasymptom för att få träffa läkare, enligt vittnesmål från vårdpersonal.

– Det finns fall där de här patienterna har smittat personal, säger läkaren Anna-Karin Agvald.

I sin roll som ordförande för Upplands allmänna läkarförening får Anna-Karin Agvald, specialist i allmänmedicin, ta del av vittnesmål inifrån vården.

Människor som väljer att inte berätta om misstänkta coronasymptom finns det flera rapporter om.

Coronapandemin

– Det kan handla om patienter som har tagit sig hela vägen in till mottagningsrummet innan det visar sig att de har symptom – trots att de blivit tillfrågade om det hela vägen dit, säger Anna-Karin Agvald.

”Fruktansvärt onödigt”

Anledningen till beteendet kan exempelvis vara att någon inte vill missa en bokad läkartid och riskera att hamna långt bak i vårdkön. I värsta fall kan det få långtgående konsekvenser.

– Dels kan de smitta medpatienter i väntrum som kanske blir värre drabbade. Dels kan de smitta vårdpersonal som i sin tur smittar patienter alternativt blir sjuka så att vårdköerna blir ännu längre, säger Anna-Karin Agvald.

Hon berättar att det finns bekräftade fall där patienter har smittat personal på just det sättet.

– Eftersom de nekat symptom blir de undersökta av personal utan adekvat skyddsutrustning, vilket så klart är väldigt allvarligt och känns fruktansvärt onödigt när det finns skydd att tillgå, säger Anna-Karin Agvald.

Debatt i Norge

I Norge har fenomenet uppmärksammats efter att Osloläkaren Kari Lise Jacobsen Eidjar uttryckte sin frustration i en debattartikel i Aftenposten.

”Jag är milt sagt rasande. Men mest av allt är jag trött”, skrev Kari Lise Jacobsen Eidjar.

Hon beskriver hur patienter ljuger om att de inte har feber eller ont i halsen – för att sedan säga det motsatta när de har släppts in till läkaren. Enligt Kari Lise Jacobsen Eidjar handlar det om personer som hellre vill bli undersökta på plats av en läkare än via en videokonsultation.

– Kommer man in hit med smittan kan det sluta med att man smittar patienter som har hög sannolikhet att dö av sjukdomen, säger hon till norska VG.

Kan finnas mörkertal

Anna-Karin Agvald tror att det finns ett mörkertal.

– Det kan nog hända i mycket större utsträckning än vi känner till. Nu har många börjat slappna av och det kan behövas en påminnelse. Hela samhället måste hjälpa till i den här situationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet