I dag pågår ett 40-tal forskningsprojekt för utveckling ett vaccin mot coronaviruset. Foto: TT

Läkemedelsbranschen: Rekordmånga studier för att ta fram läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 400 studier pågår just nu för att ta fram godkända läkemedel för behandlingar av covid-19. Det enligt en ny sammanställning av Läkemedelsindustrins branschorganisation i Sverige (LIF). I nuläget är dock inga läkemedel godkända för behandling i Europa.

Den pågående pandemin har triggat ett omfattande arbete för att hitta effektiva behandlingar mot sjukdomen covid-19 och ett vaccin mot viruset sars-CoV-2.

Aldrig tidigare har så många projekt startat så snabbt för att hantera ett pågående virusutbrott, uppger branschorganisationen LIF.

Enligt en ny sammanställning pågår i dag omkring 400 kliniska läkemedelsprövningar (tester på människor) för behandling av covid-19. Det handlar främst om tester av läkemedel som ursprungligen är framtagna för behandling av andra närliggande sjukdomar.

Bland läkemedlen som testas finns bland annat kända hiv-läkemedel, läkemedel mot inflammatorisk reumatisk sjukdom, profylax mot malaria och antivirala läkemedel med bred verkan mot olika virus.

Inga godkända läkemedel

Inga läkemedel är ännu godkända i Europa och det kan komma att dröja innan ett läkemedel får officiellt grönt ljus. Ett sådant godkännande skulle bland annat innebära att det kan säljas och marknadsföras som behandling mot covid-19.

I praktiken används dock ett antal läkemedel för behandling redan i dag.

I Sverige har Läkemedelsverket exempelvis utfärdat en så kallad beredskapslicens för läkemedlet Remdesivir som tidigare prövats mot ebola. Det innebär ett slags undantag som gör att det kan föreskrivas av läkare trots att det inte är godkänt.

Hur lång tid det tar innan ett läkemedel är officiellt godkänt och finns till försäljning på marknaden är svårt att förutse.

– Jag vågar inte gissa, allt jag kan säga är att det pågår ett oerhört intensivt forskningsarbete, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på LIF.

40-tal vaccinprojekt

Det forskas även intensivt på ett framtida vaccin. Enligt LIF pågår i dag ett 40-tal forskningsprojekt i olika delar av världen. Längst fram ligger det amerikanska projektet Moderna som inledde kliniska tester i veckan.

Enligt tillverkarna själva kan vaccinet vara färdigutvecklat om tidigast ett år.

Att det är färdigutvecklat behöver däremot inte vara synonymt med att det blir tillgängligt för allmänheten. Dessförinnan krävs omfattande studier på stora patientgrupper.

– Om allt går vägen tror vi att det kan finnas ett färdigt vaccin inom tre till fem år, säger Jonas Vikman.

Så gjordes sammanställningen:

Antalet läkemedelsprövningar bygger på information i WHO:s databas. Den visar att det just nu finns ca 400 kliniska läkemedelsprövningar med behandlingsindikation covid-19, uppger LIF.

Sammanställning uppdateras fortlöpande och gör inga anspråk på att vara heltäckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.