Mediciner med Diklofenak som Voltaren och Eeze borde sluta användas i Sverige, säger ordföranden i ett expertråd för läkemedel, överläkaren Carl-Olav Stiller Foto: Scanpix

Läkemedelsexpert: Förbjud Diklofenak nu!

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har infört förbud i vanliga affärer och infört recept igen.

I Sverige finns den kvar receptfri på apoteken – trots att flera studier visat höjd risk för hjärtinfarkt och hjärtstopp.

-Vi borde förbjuda substansen, säger läkemedelsexperten Carl-Olav Stiller till SVT Nyheter.  

Det handlar om den smärtstillande och antiinflammatoriska substansen Diklofenak som förutom i läkemedlet Diklofenak även finns som verksam substans i värktabletter som Voltaren och Eeze som receptfritt finns att köpa på apotek i Sverige.

En befolkningsstudie gjord i Danmark är den senaste i en rad studier som visat ett samband mellan Diklofenak och ökad risk för hjärtinfarkt och hjärtstopp.

Danska motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket, Lægemiddelstyrelsen, valde när resultatet blev känt att förbjuda receptfri försäljning och återföra recepttvånget för Diklofenak.

Sverige har valt en annan väg och behåller vissa restriktioner kring substansen, som att den bara finns på apotek, till skillnad från andra liknande mediciner som Ipren, Alvedon och Treo, som numera finns tillgängliga i vanliga livsmedelsbutiker och på bensinmackar.  

Ett förbud kan komma

Men det kan komma ytterligare åtgärder också här i Sverige när det gäller den omstridda substansen.

-Vi ska noga följa den utredning som det europeiska läkemedelsverket (EMA) nu genomför, sade Sahra Barzi, apotekare på svenska Läkemedelsverket när hon gästade i Gomorron Sverige i morse.

Därefter tar Läkemedelsverket och övriga EU:s medlemsstater ställning till eventuella restriktioner och ett återinförande av recept för Diklofenak.

Ordföranden i Stockholms läns expertråd för medicinsk behandling vid smärta, överläkaren och docenten Carl-Olav Stiller, berättar att expertrådet redan då den danska studien kom beslutade att ta bort Diklofenak från listan över rekommenderade läkemedel.

-Det finns andra lika effektiva mediciner och därför plockar vi nu bort Diklofenak mot bakgrund av resultaten, sade han i Gomorron Sverige. Om Stiller fick bestämma skulle läkemedlet Diklofenak och övriga mediciner med samma innehåll helt förbjudas.

-Jag ställer mig frågande till varför vi ska använda ett sånt här läkemedel när vi känner till riskerna och när det finns andra, säkrare alternativ som Naproxen och ibuprofen. Jag förstår hur danskarna har resonerat, säger han.

Konsumenter som vid tillfällig smärta använder sig av den typen av mediciner bör ha respekt för läkemedlet och inte använda det för ofta och av slentrian, anser Sahra Barzi.

-De bör bara användas då man verkligen har behov av dem. Och det finns andra alternativ till Diklofenak och Voltaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.