Läkemedelsförsäkringen: Gulli för gammal för miljonbeloppen

Uppdaterad
Publicerad

Gulli Johanssons anhöriga är upprörda över det skadestånd hon erbjudits och anser att elva års lidande är värt betydligt mer än de drygt 500.000 kronorna. De får medhåll av Läkemedelsförsäkringen.

-Ja, jag har full förståelse när man drabbas av så svår skada som Gulli och som drabbat hela familjen att man tycker att det beloppet inte är tillräckligt, säger Anders Öhlén, vd på Läkemedelsförsäkringen.

-Men vad vi har att göra är att följa regelverket för att vara konsekventa i våra ersättningar mellan olika patienter.

Arbetsför får mest

Läkemedelsförsäkringens högsta belopp för en person är tio miljoner kronor och de anhöriga undrar nu vad som egentligen krävs i lidande för maxbeloppet.

-Det krävs att man är ung och arbetsför och har en beräknad stor förlust av framtida arbetsinkomst. Det är då de riktigt stora beloppen blir aktuella, säger Öhlén.

Så Gulli är helt enkelt för gammal?

-Tyvärr, såsom regelsystemet är uppbyggt så blir det inte mer om man inte är i arbetsför ålder.

Enligt Öhlén beräknas beloppet dels på akuttid, sveda och värk, extra kostnader i samband med skadan och dels graden av invaliditet, det vill säga vilken funktionsnedsättning man har.

Men är inte ett långt lidande och att man förlorat över tio år av ett friskt liv värt någonting?

-Jo det är djupt tragiskt det som hänt Gulli och hennes familj. Vi kan dock inte sätta belopp godtyckligt utan vi måste förhålla oss till det regelverk som finns.

Kan överklaga i domstol

Gulli Johansson har tidigare överklagat beslutet till läkemedelsskadenämnden. Det hon och hennes anhöriga kan göra nu är att vända sig till domstol och åberopa skadeståndslagen eller produktansvarslagen.

-Rent teoretiskt kan de avstå ersättningen från oss och stämma ett läkemedelsbolag eller vården direkt, säger Anders Öhlén.

En process i domstol tar dock oftast lång tid och kräver omfattande bevisning.

Anders Eliasson/Sofia Bering

Rapport

Fakta/Läkemedelsförsäkringen

• Varje år lämnar cirka tusen personer in skadeanmälan till Läkemedelsförsäkringen.

Av dem får ungefär en tredjedel ersättning.

• Ungefär tio procent av ärendena överklagas

till Läkemedelsskadenämnden. Nämnden ändrar försäkringens beslut i ett fall på tio.

• Om den skadelidande fortfarande inte är nöjd efter Läkemedelsskadenämndens beslut, kan ärendet gå till skiljedom. Detta är sällsynt och har bara skett i 12 ärenden på 25 år.

• Läkemedelsförsäkringen betalar ut högst 200 miljoner kronor per försäkringsår. Det högsta belopp som betalas ut för en person är 10 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.