Tre tillverkningssatser av Alvedon återkallas efter att man hittat ett häftklammer i ett stolpiller. Till höger bild på det aktuella pillret. Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverket återkallar Alvedon

Uppdaterad
Publicerad

Tre tillverkningssatser av Alvedon återkallas efter att man hittat ett häftklammer i ett stolpiller. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Läkemedlet används ofta för att lindra feber och smärta för småbarn.

Föremålet, som bedöms ha kommit in i läkemedlet av misstag under tillverkning, är med stor sannolikhet en isolerad händelse. Som en försiktighetsåtgärd återkallas alla förpackningar från de aktuella tillverkningssatserna, skriver myndigheten.

– Det var en kund som upptäckte häftklammern när han eller hon skulle ge läkemedlet till sitt barn. Personen i fråga såg att det stack ut något från läkemedlet och reklamerade därefter till apoteket, säger Caroline Bawden, utredare på Läkemedelsverket.

Indragningen gäller Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack med batchnummer/lot V007, V008, och V010, samt Panodil suppositorier 60 mg, 10-pack med batchnummer/lot V009.

Ingen har kommit till skada

Stolpiller eller suppositorium är ett läkemedel som förs in i ändtarmen. Det används vid smärta och feber för barn från tre månader upp till ett år.

Samtliga apotek, vården och dagligvaruhandlare har meddelats att läkemedlen från de aktuella tillverkningssatserna omedelbart ska plockas bort.

Reklamationen kom in till Läkemedelsverket i slutet av augusti och i nuläget har myndigheten inte fått in några rapporter om att någon kommit till skada, enligt Caroline Bawden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer