Foto: TT

Laktosfri mjölk ifrågasätts av läkare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar väljer bort traditionella mejeriprodukter till förmån för dyrare laktosfria varianter. Men nyttan med varorna ifrågasätts. Läkare varnar för felaktiga diagnoser som kan dölja svårare sjukdomar.

– Reklamen säger att produkterna kan hjälpa mot bubbliga magar men vi är många som har bubbliga magar eftersom vi lever så stressiga liv. Det i sig betyder inte att vi behöver någon laktosfri kost, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor vid Göteborgs universitet.

Försäljningen av laktosfria mejeriprodukter har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2009 och 2013 ökade försäljningen med 77 procent.

I fjol uppgick försäljningen till 1,5 miljarder kronor, enligt statistik som tidningen Hunger har tagit del av.

Ovanligt tillstånd

Ökningen sker trots att laktosintolerans är relativt ovanligt i Sverige – särskilt jämfört med resten av världen. Att behovet av livsmedel utan laktos motsvarar efterfrågan har därför ifrågasatts.

Laktosintolerans betyder heller inte att man helt måste av avstå mat som innehåller laktos. I andra delar av världen där den stora majoriteten av befolkningen är laktosintolerant äter man ändå mat som innehåller mjölk.

– Även om du är laktosintolerant behöver du äta flera kilo smör eller ett kilo keso för att må dåligt, säger Mikkelsen.

Produkterna är dessutom betydligt dyrare. För kunden kan det handla om en prisskillnad på tio kronor för en liter mjölk. Ändå har de alltså blivit allt mer populära.

Magbesvären kan vara annat

Ett av mejeriföretagen som säljer laktosfria varor är Arla.

– Det är 3-4 procent av konsumenterna som har en medicinsk diagnos på att de är intoleranta men kanske 15-20 procent som tycker sig må bättre av att konsumera laktosfritt. Varför konsumenterna upplever det så är säkert olika från fall till fall, säger försäljningsdirektören Mats Hedlund.

Utöver odiagnostiserade konsumenter som uppger sig må bättre av laktosfritt kan även familjer där alla väljer laktosfria varor på grund av en intolerant familjemedlem förklara varför inte bara intoleranta driver försäljningen, enligt honom.

Att personer felaktigt tror att de är laktosintoleranta kan vara problematiskt. Magbesvären kan i själva verket bero på något annat som man därför missar, så som till exempel känslig mage eller känslig tarm.

Studie varnar

Läkare har särskilt varnat för överdiagnosticering bland barn. I en studie i Läkartidningen konstaterades att det faktum att barn i hög utsträckning felaktigt stämplats som laktosintoleranta lett till att man i många fall missat allvarligare tillstånd, som glutenintolerans.

Ett skäl till att personer felaktigt tror att de är laktosintoleranta kan vara att vissa sjukdomar kan ge upphov till en tillfällig form av laktosintolerans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.