Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)  är den som ansvarar för livsmedelsfrågor. Enligt henne har den ökade handeln på internet gjort det lättare för oseriösa producenter att sälja kosttillskott. Foto: Claudio Bresciani/TT

Landsbygdsminister Jennie Nilsson: Problematiskt när oseriösa producenter riskerar konsumenternas hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskott som innehåller farliga ämnen som till exempel bly och arsenik finns att köpa i svensk handel – trots att de är belagda med saluförbud. Det visar SVT Nyheters undersökning.  
– Självklart är det problematiskt när oseriösa producenter inte tar sitt ansvar och agerar på sätt som riskerar konsumenternas hälsa, säger Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).  

Landsbygdsministern Jennie Nilsson är den som ansvarar för livsmedelsfrågor. Enligt henne har den ökade handeln på internet gjort det lättare för oseriösa producenter att sälja kosttillskott. Hon menar att det självklart är prioriterat att få bort farliga varor från marknaden. 

– Upptäcker man att ett kosttillskott innehåller farliga ämnen så ska man anmäla det till sin kommun, säger hon till SVT Nyheter.  

 Varför finns det inga rikstäckande saluförbud, eller någon central kontroll?  

 – Det finns fördelar med lokala tillsynsmyndigheter som är nära de livsmedel som ska kontrolleras, men det är uppenbart att det finns brister när det gäller tillsyn av försäljning på nätet. Förra året införde Livsmedelsverket ett nationellt varningssystem så att tillsynsmyndigheterna kan larma varandra om varor och snabbt få bort farliga eller förbjudna varor från marknaden, säger Nilsson.

Ofta varningar för kosttillskott

Enligt ministern är just kosttillskott den vara som det oftast varnas för i systemet och regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att bidra till en mer effektiv kontroll av internethandeln med särskilt fokus på kosttillskott. 

Jennie Nilsson tycker inte att det i nuläget behövs några nya lagar för att komma åt problemet – men att det kan bli aktuellt i framtiden.  

– Självklart är det problematiskt när oseriösa producenter inte tar sitt ansvar och agerar på sätt som riskerar konsumenternas hälsa. Men nu har vi sedan förra året ett nytt nationellt varningssystem på plats och om utvärderingen visar att systemet inte fungerar tillfredställande är jag beredd att överväga andra åtgärder för att komma till rätta med problemen.     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer