Trots att han vistades på sjukhus efter en hjärtinfarkt menar Sven-Erik Buchts (S) pressekreterare att landsbygdsministern fullgjorde sina plikter som statsråd. Foto: TT

Trots hjärtinfarkt – landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sjukanmälde sig inte

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht låg på sjukhus en helg medan läkarna genomförde en ballongsprängning efter en hjärtinfarkt. Men han ansåg inte att det var skäl nog att sjukanmäla sig.
– Han kunde prata i telefon, säger pressekreterare Maria Soläng.

Sedan den rödgröna regeringen kom till makten för drygt tre år sedan har bara en minister sjukanmält sig. Därmed har statsministern och statsråden sluppit tusentals kronor i löneavdrag för karensdagar. Men det betyder inte att de har varit fria från hälsoproblem.

I somras fick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) en hjärtinfarkt och fördes till sjukhus med ambulans. Läkarna genomförde en ballongsprängning och enligt hans pressekreterare Maria Soläng låg han inne på sjukhus över en helg, men återhämtade sig snabbt.

– Han åkte in på fredagen och var inskriven över helgen. Jag tror att det var till söndag eller måndag morgon, säger hon.

Trots sjukhusvistelsen menar hon att landsbygdsministern fullgjort sina plikter som statsråd.

– Ja, det skulle jag säga. Han kunde läsa handlingar och prata i telefon, säger hon.

Blev akut illamående

Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) ansåg att han behövde sjukanmäla sig när han fördes akut till Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter ett FN-toppmöte i Etiopien i juli 2015. Han blev akut illamående när han landade med regeringsplanet på Arlanda på morgonen, men lämnade sjukhuset vid 13-tiden på eftermiddagen.

”I det aktuella fallet av matförgiftning som hänvisas till var statsministern på benen samma dag”, säger Stefan Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa i ett mejl till SVT Nyheter.

I april i år skulle civilminister Ardalan Shekarabi (S) ha presenterat regeringens budget i Östersund, men blev sjuk och ställde in. Enligt hans pressekreterare arbetade han med andra saker den dagen.

Lagt om möten

Finansminister Magdalena Andersson (S) ställde i april 2016 in sitt tal på Skånedistriktets S-kongress på grund av sjukdom. Hennes pressekreterare Gösta Brunnander vill inte säga vilken åkomma hon hade, men menar att finansministern inte sjukskrev sig eftersom mötet inträffade på en lördag och var ett partiarrangemang – inte en regeringsresa.

– Den här resan var en distriktårskongress där hon skulle hålla anförande för partidistriktet i Skåne. Det var den enda programpunkten som hon ställde in.

Enligt pressekreteraren har Magdalena Andersson aldrig avvikit från en programpunkt kopplad till hennes finansministerpost på grund av sjukdom.

– Alla beredningar och möten har styrts om så att de har kunnat skötas via telefon när hon varit sjuk.

Fattat beslut

I september 2016 ställde utrikesminister Margot Wallström (S) in sitt deltagande i EU-mötet i Bratislava på grund av en luftvägsinfektion. Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö säger att utrikesministern var för sjuk för att genomföra resan, men var i tjänst och arbetade den aktuella dagen.

”Det har funnits andra tillfällen då utrikesministern har ställt in engagemang på grund av sjukdom, men inte heller vid dessa tillfällen har hon varit så sjuk att hon inte har kunnat arbeta med andra saker än just dessa engagemang – således har hon inte sjukanmält sig vid dessa tillfällen”, skriver han i ett mejl.

Wallström har då medverkat vid vissa interna möten, läst handlingar och skriftliga föredragningar samt fattat beslut som behöver fattas, menar han.

Akut diskbråck

I november 2015 missade Annika Strandhäll (S), då socialförsäkringsminister men nu socialminister, en presentation av en rapport om sjukförsäkringen hos Svenskt Näringsliv, enligt arbetsgivarorganisationen Almega. Hennes pressekreterare Victor Harju vill inte kommentera saken mer än att Strandhäll aldrig har varit för sjuk för att fullgöra sitt uppdrag som minister.

”En minister är minister även om ett enskilt evenemang av olika skäl inte kan genomföras”, skriver han i ett mejl.

Även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har tvingats ställa in evenemang kopplat till sin tjänstgöring. I februari i år skulle hon ha besökt Kalmar stadsbibliotek, men drabbades av ryggproblem.

”Vid det tillfälle du nämner hade kulturministern ett konstaterat akut diskbråck. Detta förhindrade henne från att sitta, och hon hade därför inte möjlighet att resa till Kalmar. Hon arbetade i stället ståendes på sitt kontor i Stockholm”, skriver Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Hanna Björnfors i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer