Foto: TT

Lång mammaledighet ger lägre lön

Uppdaterad
Publicerad

Mammor är föräldralediga längre i dag än för tio år sedan – trots att uttaget av föräldradagar har blivit mer jämställt. Att mammor fortsätter ta störst ansvar för barnen leder till sämre löneutveckling bland kvinnor.

– Femton år efter första barnets ankomst har lönegapet mellan kvinnor och män ökat med tio procentenheter som en direkt följd av barn. Olika ansvar för barn kan alltså förklara en ganska stor del av lönegapet mellan kvinnor och män. Om vi får till en förändring kring familjeansvaret kommer vi nog få minskade skillnader mellan kvinnors och mäns löner, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

För familjen Lindström var ekonomin avgörande för hur föräldraledigheten skulle fördelas när lilla Lee föddes i april.

– Jag tar ut fem dagars ledighet i veckan till det att hon fyller ett. Sedan kommer hennes pappa att vara ledig i fyra månader. Han är egenföretagare, så jag har haft lättare att ta ut ledigheten, säger Therese Lindström.

Hur föräldraledigheten kan påverka hennes lön och framtida pension har hon funderat lite över.

– Jag har ingen koll på det, men man vill ju inte halka efter.

Fler pappamånader

I dag tar män ut cirka en fjärdedel av föräldraledigheten. Flera partier är för att införa fler pappamånader för att snabba på utvecklingen mot ett mer jämställt uttag.

– Självklart är det ett individuellt val hur länge man är föräldraledig. Men det är lika självklart att är man hemma länge så får det effekter på karriärmöjligheter och lön, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Hennes parti förespråkar fler pappamånader, vilket även S, V och MP vill ha, men inte C och KD. M tvekar, medan SD vill avskaffa pappamånaderna.

Svenska föräldrar har ökat längden på föräldraledigheten, och män har ökat sin ledighet mest, enligt Försäkringskassan. Men det har inte inneburit att mammorna har minskat sin ledighet. Hur går det ihop? Jo, både män och kvinnor sprider ut sina föräldradagar mer för att kunna vara hemma längre. I dag är mammor föräldralediga på heltid och deltid i totalt 15,3 månader och pappor i 3,8 månader, men tar bara ut motsvarande 9,5 respektive 2,2 månader med föräldrapenning.

Kostsamt val

Att föräldrar är hemma längre riskerar att slå hårdast mot kvinnors löner, enligt Marie Evertsson, docent vid Stockholms universitet, som i sin forskning kommit fram till att ett års föräldraledighet ger en procents lägre lön på kort sikt, beräknat utifrån ett uttag av fem föräldrapenningdagar i veckan.

– Den som är föräldraledig länge riskerar en sämre löneutveckling, och i längden påverkar det så klart även pensionen, säger hon.

Lång föräldraledighet är allra mest kostsam i yrken som kräver hög utbildning.

– Inom kvalificerade yrken har lönegapet mellan män och kvinnor inte minskat, och det kan ha att göra med att kvinnors dubbla arbetsbörda har större betydelse i de yrkena. Man kanske förväntas resa och jobba långa dagar, men kvinnor kanske inte investerar lika mycket i jobbet när de har fått barn och går ner på deltid.

Fakta: Föräldrar är hemma längre

 * Tillsammans är kvinnor och män i dag i genomsnitt lediga 535 dagar på minst 60 procent, jämfört med 480 dagar 2003. Främst är det männen som utökat sin ledighet, men även kvinnornas ledighet har ökat.

 * Kvinnorna är i dag föräldralediga 437 dagar och männen 98 dagar, jämfört med 429 respektive 51 ledighetsdagar 2003.

 * Försäkringskassan tror att en jämnare fördelning av föräldraledigheten skulle kunna leda till en jämnare fördelning av hushållsarbetet. Par som delar mer jämställt delar även mer jämställt på ansvaret för hemmet, som städning, matlagning och hämtningar på förskolan, enligt myndigheten.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.