”Många av våra medlemmar lever på gränsen till fattigdom” säger Narkolepsiföreningens ordförande Elisabeth Widell. Foto: Tobias Röstlund TT/SVT

Lång väntan på ersättning för vaccinskadade

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått elva år sedan 440 personer fick den obotliga sjukdomen narkolepsi efter svininfluensavaccinationen 2009. Men hittills har ingen fått besked om vad de får i slutgiltig ersättning.

Det är den industriägda Läkemedelsförsäkringen som ska ersätta de 440 drabbade personerna.

Ersättningen ges i flera steg, för sveda och värk, invaliditet och förlorad arbetsinkomst. När skadan är bestående kan ersättningen ges i form en livränta som beräknas på förmodad inkomst livet ut.

Ingen livränta klar

Trots att det har gått elva år sedan massvaccinationen har inte en enda av de 440 skadade fått livräntan fastställd ännu. Och enbart en fjärdedel, 110 personer, har fått invaliditetsersättningen fastställd och utbetald.

– Snittinvaliditetsersättningen är relativt låg, 170 000 – 180 000 kronor, säger Mats Wikner som är juridiskt ombud för de narkolepsiskadade.

Majoriteten som skadades var barn och tonåringar när de tog sprutan med svininfluensavaccinet. I dag är de vuxna och i stort sett alla är starkt kritiska till den, i deras tycke, allt för låga ersättningen och den långa byråkratiska process som de tvingas genomgå för att få pengarna.

”Lever på gränsen till fattigdom”

– Om man kommer igenom den byråkratiska processen så är ersättningen väldigt låg. Det gör att många av våra medlemmar lever på gränsen till fattigdom. En del måste söka socialbidrag eller hjälp från kyrkan, säger Narkolepsiföreningens ordförande Elisabeth Widell.

Många av de drabbade har svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom de inte klarar av att arbeta heltid.

– Den ersättning som vi får ut är ett hån. Den är inte rimlig för den här typen av skada, säger 26-åriga Fredrik Eriksson.

”Gör allt vi kan”

Läkemedelsförsäkringens vd Robert Ström säger att skaderegleringen kommer att pågå under lång tid eftersom de måste få in många underlag från olika instanser. Men han förstår de drabbades frustration.

– De har ofta en svår kamp att föra men jag kan bara säga att vi gör allt vi kan för att det här ska gå så fort som möjligt. Jag tycker inte att våra villkor och utredningar är krångliga. Men jag kan förstå om man som skadelidande kan uppleva det här som besvärligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.