Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I storstadsområden är det upp emot sju veckors väntetid, säger Per Engström, sektionschef NOA.

Långa väntetider för nytt pass

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu långa väntetider för att förnya sitt pass på många håll i landet. I vissa fall kan man behöva vänta fram till augusti på en ledig tid.

– Ska man ut och resa i sommar gäller det att boka en tid så fort som möjligt, säger Per Engström, polisens nationella kommenderingschef för corona.

I normala fall ska det inte behöva ta mer än två veckor att få en tid för att förnya sitt pass, men i många regioner kan man få vänta betydligt längre än så. Längst är väntetiderna just nu i södra Sverige.

I storstadsregionerna får man räkna med att det tar mellan fem och sju veckor att hitta en ledig tid. I region Syd och Väst kan man dessutom i vissa fall få vänta ännu längre än så. I region Öst är väntetiderna drygt 3-5 veckor och i Bergslagen 2-3 veckor. Men i de nordligaste regionerna Nord och Mitt, ligger bokningarna fortfarande i fas med upp till två veckors väntetider.

Många har skjutit upp det

Anledningen till det stora trycket är att det är många som har väntat med att förnya sina pass under pandemin i kombination med att det finns färre tider att boka på grund av smittskyddsåtgärder.

– Vi saknar just nu en halv miljon passansökningar. Det är alltså en halv miljon som har glömt eller av andra anledningar inte har uppdaterat sitt pass på grund av att man inte har tänkt att resa helt enkelt.

Polisen vädjar också till den som inte har ett direkt behov av sitt pass att vänta till efter sommaren med att förnya det.

– Vi hoppas att kötiderna inte ska behöva fortsätta öka utan att vi kan komma tillrätta med bokningarna genom att gå ut och informera som vi gör nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.